Σολτς: «Είναι πόλεμος του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου» -Εξοπλιστικό μαμούθ 100 δισ. στη Γερμανία

Σολτς: «Είναι πόλεμος του Πούτιν εναντίον του ελεύθερου κόσμου» -Εξοπλιστικό μαμούθ 100 δισ. στη Γερμανία

Την απειλή νέων κυρώσεων στη Ρωσία επέσεισε ο Όλαφ Σολτς διαμηνύοντας ότι ο «πόλεμος του Πούτιν» είναι εναντίον του ελεύθερου κόσμου και προαναγγέλλοντας τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις δραστηριότητες του Πούτιν. Η ρωσική ηγεσία θα δει το πραγματικό κόστος αυτού που κάνει», τόνισε ο Σολτς σε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής καταχειροκροτούμενος σε κάθε του φράση σχεδόν από τους βουλευτές.

«Είναι υποχρέωσή μας να μην επεκταθεί ο πόλεμος του Πούτιν στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρέπει να υποβαθμίζει την αποφασιστικότητά μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το εννοούμε πολύ σοβαρά. Δεν πρέπει να αμφιβάλει διόλου για την αποφασιστικότητά μας. Ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός θα υποστηρίξει τις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Λετονία, τη Ρουμανία. Θα λάβουμε μέρος σε μια νέα δύναμη του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία. Στέλνουμε πλοία για την ασφάλεια της Μεσογείου και της Βαλτικής, θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο των συμμάχων μας.

Οι στρατιώτες μας είχαν λίγες μέρες για να προετοιμαστούν γι’ αυτές τις αποστολές και τους ευχαριστώ», δήλωσε.

Σολτς: Ο πόλεμος θα είναι «καταστροφή» για τη Ρωσία

Η επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο, θα αποβεί «καταστροφή» για τη Ρωσία. «Μελετούμε περαιτέρω κυρώσεις ή κινήσεις. Ας μην απατώμεθα. Ο Πούτιν δεν θα αλλάξει γραμμή σε μια νύχτα. Αλλά πολύ σύντομα η ρωσική ηγεσία θα νιώσει τι υψηλό τίμημα θα πληρώσει. Ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την Ουκρανία, αλλά θα αποδειχθεί καταστροφικός και για τη Ρωσία», τόνισε.

Να θυμίσουμε πως η Γερμανία αυτή την εβδομάδα διέκοψε επίσης το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία και συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία μετά από μακροχρόνια αντίσταση στην πίεση των δυτικών συμμάχων και στα δύο ζητήματα και αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά επιθετικός προς το Κρεμλίνο.

«Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Σολτς σε έκτακτη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής της Μπούντεσταγκ την Κυριακή.

Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και καιρό στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% της οικονομικής παραγωγής υπό το πρίσμα της ιστορίας της του 20ου αιώνα και ως αποτέλεσμα ισχυρού ειρηνισμού μεταξύ του πληθυσμού της.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Γερμανία αναμένεται να έχει δαπανήσει το 1,53% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2021.

Ο Scholz είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές επενδύσεις από τον προϋπολογισμό του 2022. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, συγκτικά, ήταν 47 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η Γερμανία θα μπορούσε να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που κατασκευάστηκαν από τη Lockheed Martin (LMT.N) για να αντικαταστήσει το γερασμένο Tornado της στο ρόλο του διαμοιρασμού πυρηνικών, είπε ο Scholz.

Ωστόσο, η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης πρέπει να κατασκευαστεί στην Ευρώπη από κοινού με ευρωπαίους εταίρους, ιδιαίτερα με τη Γαλλία, είπε.

Είπε επίσης ότι η Γερμανία έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία ως προμηθευτή ενέργειας.

Σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Ουκρανία αμυντικά αντιαρματικά όπλα, πυραύλους εδάφους-αέρος και πυρομαχικά μετά από μακρόχρονη άρνησή της με την αιτιολογία ότι η χώρα δεν έστειλε όπλα σε ζώνες σύγκρουσης, ο Scholz είπε απλά: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση στην απάντηση του Πούτιν. επίθεση”.

Ο Scholz είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα αισθανθεί σύντομα το υψηλό τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για τον πόλεμό του.

«Και διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις χωρίς κανένα ταμπού», είπε.

 

paron.gr, με πληροφορίες απο Reuters, iefimerida.gr

Φωτο: Ο Ολαφ Σολτς – Φωτογραφία: AP Photo/Michael Sohn


Σχολιάστε εδώ