Γιάννης Μπεχράκης: Η στιγμή που θα μιλήσει στο μυαλό και στην ψυχή…

Γιάννης Μπεχράκης: Η στιγμή που θα μιλήσει στο μυαλό και στην ψυχή…

[Εξομολογήσεις…]

«Φωτογραφία είναι όταν καταφέρνεις να βάλεις σε μια σωστή και αρμονική σειρά το φως, την αποφασιστική στιγμή, κάποια τεχνικά στοιχεία, όπως είναι η επιλογή φακού ή η γωνία λήψης, και ένα κομμάτι της ψυχής σου.

Αν το πετύχεις αυτό, έχεις κάνει αυτό που εγώ εννοώ φωτογραφία, μια εικόνα δηλαδή που θα έχει βάρος, θα σου δημιουργήσει μια έντονη ψυχική κατάσταση, θα σε κάνει να γελάσεις, να κλάψεις, να αισθανθείς χαρά, πόνο, θλίψη, ενοχή.

Όταν λέω ‘‘αποφασιστική στιγμή’’ εννοώ αυτό που είπε ο μεγάλος δάσκαλος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ότι δηλαδή ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου πριν ή ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά, η φωτογραφία δεν έχει την απόλυτη μορφή της.

Είναι εκείνο το απειροελάχιστο κομμάτι του δευτερολέπτου το οποίο παγώνεις με ένα κλικ της φωτογραφικής μηχανής και όπου όλα τα συναισθήματά σου, τα οποία προσπαθείς να αποτυπώσεις μέσα από τη φωτογραφία, βρίσκονται στο ζενίθ. Είναι η στιγμή κορύφωσης της δράσης και της έντασης, η στιγμή επίσης που θα μιλήσει στο μυαλό και στην ψυχή αυτού που θα δει τη φωτογραφία».

Υπογραφή: Γιάννης Μπεχράκης, φωτογράφος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ