Την απλή αναλογική θα έχει απέναντι ο Μητσοτάκης

Την απλή αναλογική θα έχει απέναντι ο Μητσοτάκης

Μεγάλη η φθορά της κυβέρνησης

Κοινό μυστικό αποτελεί πλέον η πολιτική και κοινωνική φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φθορά που ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και πλέον οι εκλογές είναι στην ατζέντα του Μαξίμου, που βλέπει ότι ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να παραμείνει η σκυτάλη στα χέρια της δεξιάς παράταξης. Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και θα καταγραφεί στην κάλπη, όπως ήδη επισημαίνεται στα γκάλοπ…

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής / ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη, λειτουργεί ως «δοχείο υποδοχής» δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν υψηλά ποσοστά, της τάξεως του 13% – 14%!

Ο Μητσοτάκης στις εκλογές θα έχει απέναντί του την απλή αναλογική, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να την αλλάξει, και αναμένεται να καταγράψει σημαντικές απώλειες στην κάλπη, με την αυτοδυναμία να είναι όνειρο απατηλό, όπως ήδη καταγράφεται στα γκάλοπ. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι δεν θα βρει συνέταιρο προκειμένου να καλύψει το αναγκαίο ποσοστό για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μια πιθανή συμμαχία θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης Δεξιάς – Αριστεράς, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που αν συνέβαινε ΠΟΤΕ θα ήταν αυτοκτονία και για τις δύο παρατάξεις. Ακόμη και κάποιο «μικρό» κόμμα που θα επέλεγε να συγκυβερνήσει, για να γευθεί τη… γλύκα της εξουσίας, στις επόμενες εκλογές θα βρισκόταν εκτός Βουλής.

Η πολιτική αίσθηση είναι ότι με την απλή αναλογική, με την οποία δεσμευτικά θα γίνουν οι εκλογές με τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι θα χρειασθεί να ξαναψηφίσουν σε έναν μή­να! Μάλιστα, έγκυρος πολιτικός αναλυτής τόνιζε ότι ενδέχεται οι κάλπες να βγάλουν «κουλά α­ποτελέσματα».

Διπλές θα είναι οι εκλογές!
Όποτε και να γίνουν οι εκλογές τον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας, θα είναι σίγουρα διπλές. Οι πρώτες με το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο είναι απίθανη η αυτοδυναμία της κυβέρνησης αλλά και ανέφικτη η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να εμπλακεί σε τέτοια παιχνίδια πολιτικής αστάθειας, θα υποστεί βαριά ήττα στη συνέχεια. Οι δεύτερες ε­κλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και η αυτοδυναμία της ΝΔ θα απαιτεί τουλάχιστον 38,4%. Αν δεν το κερδίσει, η μόνη διέξοδος θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Η λύση της διεξαγωγής τρίτων εκλογών δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο γιατί απλά θα είναι καταστροφική για τη χώρα και την οικονομία.

Και αμερικανός επικοινωνιολόγος!
Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δίπλα του τον αμερικανό επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής του στις εκλογές του 2019.
Παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για την εξάντληση της τετραετίας, όλες του οι κινήσεις δείχνουν ότι η προσοχή του είναι στραμμένη σε κάλπες μέσα στο 2022 και, αν είναι εφικτό, την προσεχή άνοιξη.

Ο εφιάλτης του Μαξίμου
Καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σταδιακή υποχώρηση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου μεγαλώνει εν όψει των εκλογών. Τι ακριβώς φοβούνται; Το ακραίο σενάριο που μπορεί να βγάλει η κάλπη. Δηλαδή, να είναι μεν η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, αλλά να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία με τη συμπαράταξη του Κινήματος Αλλαγής και ενδεχομένως του ΜέΡΑ25.

Πιο συγκεκριμένα, αν τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 151 βουλευτές, μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση δεύτερες εκλογές δεν θα διεξαχθούν και η Νέα Δημοκρατία θα μείνει εκτός εξουσίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ