Μπλόκο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας!

Μπλόκο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας!

-Προϋπόθεση, η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Οι συζητήσεις για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις επικράτησαν στην επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στα Σκόπια, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και τον νέο πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Απλώς δεν αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ για την επίσκεψη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Φραγκογιάννης «μετέφερε τη στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας». Έτσι δίνεται λάθος μήνυμα. Η σωστή διατύπωση είναι ότι χωρίς την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου θα γίνεται παραπομπή στις κατά συρροή παραβιάσεις ακόμη και αυτής της Συμφωνίας, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προοπτική στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Και εάν αυτό δεν γίνει αντιληπτό, θα πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια στη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι όσο τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ παραμένουν στην πλατεία των Σκοπίων (χωρίς τις διευκρινιστικές ταμπέλες), όσο δεν συναινούν οι Σκοπιανοί για την εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία», όσο τα σκοπιανά βιβλία συνεχίζουν να έχουν τη «Μακεδονία» να φτάνει μέχρι τον Θερμαϊκό, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά η χώρα δεν θα δει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη και θα πρέπει να ζήσει χωρίς τις διευκολύνσεις που προσφέρει η Ελλάδα.

Αλλιώς θα βλέπουμε τη Βουλγαρία να επιβάλλει την επιρροή της στα Σκόπια, την Αλβανία στο Κόσοβο, τη Σερβία στη Βοσνία και… την Ελλάδα να είναι γραφικός παρατηρητής των εξελίξεων.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: tastv.gr


Σχολιάστε εδώ