Κτηματολόγιο: Επτά προβλήματα ζητούν λύση

Κτηματολόγιο: Επτά προβλήματα ζητούν λύση

Τη δέσμευση να δοθεί νομοθετική λύση στα προβλήματα λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων ανέλαβε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων και τον επικεφαλής της Γιώργο Ρούσκα.

Θυμίζουμε ότι καθώς, εδώ και τρία έτη, καταργούνται σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία, ενοποιούνται τα κτηματολογικά γραφεία και εντάσσονται στην ιεραρχική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι συμβολαιογράφοι τονίζουν πως η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων απαιτείται να είναι ενιαία, υπακούοντας σε σαφείς και ενιαίους –από όλους και προς όλους– κανόνες.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν επτά μεγάλα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται στις συναλλαγές των συμβολαιογράφων με τα κτηματολογικά γραφεία και κατατέθηκαν προτάσεις για τη λύση τους:

1. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη χορήγηση αντιγράφων κτηματολογικών φύλλων και αποσπασμάτων κτηματολογικών διαγραμμάτων.
2. Αυθαιρεσίες στον έλεγχο νομιμότητας από προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
3. Αρνήσεις καταχώρησης πράξεων, ανάλογα με την προσωπική άποψη του εκάστοτε προϊσταμένου.
4. Ατέρμονοι χρόνοι απόκρισης του ελέγχου των υποβαλλόμενων πράξεων.
5. Σώρευση τεράστιου πλήθους εκκρεμών πράξεων στα κτηματολογικά γραφεία, λόγω της υποστελέχωσής τους.
6. Ντροπιαστικές λίστες αναμονής και ουρές σε αρκετά κτηματολογικά γραφεία.
7. Δυσχέρεια και προβλήματα στις συναλλαγές στα υποστελεχωμένα κτηματολογικά γραφεία, καθώς το υπάρχον προσωπικό λειτουργεί κατά κύριο λόγο με αργούς, απόλυτα διεκπεραιωτικούς ρυθμούς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ