Ο Γιάννης Στουρνάρας εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας – Το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5 μονάδες ετησίως

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας – Το δημόσιο χρέος μπορεί να μειώνεται κατά 3,5 μονάδες ετησίως

– Ο Γιάννης Στουρνάρας εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας

“Η Ελλάδα σε πορεία ανάκαμψης” είναι ο τίτλος άρθρου στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πρόκειται για συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρώτη θετική εξέλιξη είναι η επιστροφή ταλαντούχων νέων που πριν χρόνια εγκατέλειψαν την Ελλάδα. “Σε 100 προκηρύξεις νέων θέσεων, έστειλαν βιογραφικά 8.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι ξένων επενδυτικών τραπεζών” αναφέρει ο Στουρνάρας. “Επειδή επίκεινται πολλές συνταξιοδοτήσεις, η τράπεζα χρειάζεται νέο προσωπικό. Για εργαζόμενους σε τράπεζες στο Λονδίνο το Brexit είναι ίσως ένα κίνητρο για να κάνουν αίτηση, αλλά και γενικότερα η Ελλάδα έχει γίνει πιο ελκυστική. Πολλοί θέλουν από το εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα”.

Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφερόμενος σε προηγούμενο άρθρο του για την Ελλάδα στην ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει ότι και δημοσιονομικά η Ελλάδα στέλνει μηνύματα ανάκαμψης. όπως με την αποπληρωμή παλαιών δανείων στο ΔΝΤ.  Παράλληλα σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ με την πανδημία να έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. “Παρόλα αυτά” σημειώνει, “οι Έλληνες λόγω των καλών όρων στα τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 μέχρι το 2015 παραμένουν σχετικά ψύχραιμοι”. Όπως επισημαίνει και ο Στουρνάρας στη συνέντευξη “αυτή είναι η άλλη πλευρά του μαρτυρίου μας, επί χρόνια εφαρμόσαμε σκληρή πολιτική λιτότητας και αρνητική ανάπτυξη, μειώσαμε μισθούς και συντάξεις, αυξήσαμε τους φόρους. Αλλά τα χρέη του δημοσίου αναχρηματοδοτήθηκαν με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Ο μέσος όρος επιτοκίου ανέρχεται στο 1,4%, πολύ πιο χαμηλά από ότι σε πολλές άλλες χώρες”. Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα μεταφέρει την αισιοδοξία του Στουρνάρα και για τα μελλούμενα. “Καμιά άλλη χώρα του ευρώ δεν θα μειώσει περισσότερο τα χρέη της, όπως η Ελλάδα, μάλιστα οι αναλυτές της Fitsch υπολογίζουν με μείωση στο 155% του ΑΕΠ της μέχρι το 2031 …. η περσινή ανάπτυξη επιταχύνθηκε απροσδόκητα, ο ΙΟΒΕ υπολογίζει με ένα 9,5% για φέτος, ο τουρισμός επανακάμπτει και υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι τα έσοδα θα φτάσουν στο 40% εκείνων από το έτος – ρεκόρ 2019… οι περισσότερες προβλέψεις δίνουν για το 2022 ανάπτυξη γύρω στο 4 με 5%, αλλά η χώρα θα πρέπει να κρατήσει υπό έλεγχο την πανδημία και το ουκρανικό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ανάφλεξη”.

Ο διοικητής της ελληνική εκδοτικής τράπεζας μεταφέρει στη γερμανική εφημερίδα την αίσθηση ότι η οικονομία εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη παρά την αύξηση του κόστους ενέργειας, που του καταλογίζει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας. Και ελπίζει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλουν στο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ελληνικές επενδύσεις.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ΙΟΒΕ χρειάζεται μεγαλύτερο ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο, ο γενικός διευθυντής του χαρακτηρίζει τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ως «ανάμεικτο» και επισημαίνει ότι θα ήταν καλύτερα εάν η κυβέρνηση ενεργούσε γρηγορότερα για να βελτιώσει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Πηγή: Deutsche Welle


Σχολιάστε εδώ