Νικόλαος Φαραντούρης στο “Π”: Ρωσοουκρανική κρίση και ακρίβεια: Κανένα άλλοθι στην ολιγωρία

Νικόλαος Φαραντούρης στο “Π”: Ρωσοουκρανική κρίση και ακρίβεια: Κανένα άλλοθι στην ολιγωρία

-Οι ενδείξεις για την τέλεια καταιγίδα ήταν σαφείς και οι προειδοποιήσεις έγκαιρες και καταγεγραμμένες

Του
ΝΙΚΟΛΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ*


Η κλιμάκωση της αμερικανορωσικής έντασης με αφορμή το Ουκρανικό ήταν ορατή ήδη από το καλοκαίρι. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για την επερχόμενη κρίση ήδη από το φθινόπωρο. Κρίση η οποία, πέραν της στρατιωτικής και γεωπολιτικής, έχει και μια κυρίαρχη ενεργειακή διάσταση. Οι ενδείξεις λοιπόν για την τέλεια καταιγίδα και στο ενεργειακό μέτωπο ήταν σαφείς και οι προειδοποιήσεις έγκαιρες και καταγεγραμμένες, τόσο από διεθνείς παράγοντες όσο και από εγχώριους παρατηρητές και πολιτικές δυνάμεις.

Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι στο ευαίσθητο πεδίο της ενέργειας η κατάσταση απαιτεί διορατικότητα, σοβαρότητα και άμεσα αντανακλαστικά. Η πτώση των χρηματιστηρίων και η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού (στην Ελλάδα σήμερα στο 6,2%) προοιωνίζεται συνέχιση της ενεργειακής κρίσης. Οι κεραίες μας οφείλουν να είναι οξυμένες σε δύο επίπεδα: τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Στο εσωτερικό: Επιβάλλεται, έστω καθυστερημένα, η λήψη γενναίων μέτρων ανακούφισης του νοικοκυριού και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια όχι μόνο δεν είναι φαινόμενο παροδικό, όπως άστοχα ξεστόμιζαν τα πρωθυπουργικά χείλη τον Σεπτέμβρη, αλλά θα συνεχιστεί ακόμα πιο οξυμένο τους επόμενους μήνες. Απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικά (μείωση φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενίσχυση εισοδήματος και αύξηση κατώτατου μισθού), ρυθμιστικά (διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου, ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την άρση στρεβλώσεων, πρωτοβουλίες στη ΔΕΗ, που οδηγούν τους υπόλοιπους παρόχους και την καταναλωτική συμπεριφορά), ελεγκτικά (αυστηροί έλεγχοι για αθέμιτες πρακτικές, νόθευση του ανταγωνισμού, αισχροκέρδεια). Η δημοσιονομική πίεση που δέχεται τώρα η κυβέρνηση είναι απότοκη δικών της, λανθασμένων σταθμίσεων και προτεραιοτήτων το προηγούμενο διάστημα.

Στο εξωτερικό: Απαιτείται πιο ενεργός ρόλος της ΕΕ για άμεση διπλωματική λύση, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και προοπτικές για ένα νέο πλαίσιο ελέγχου εξοπλισμών και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η Ελλάδα χρειάζεται να στηρίξει μια πιο ενεργή στάση της Ευρώπης αλλά και τον αμερικανορωσικό διάλογο και τη Διαδικασία της Νορμανδίας, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί με την επίσημη συμμετοχή της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει κακοτοπιές χωρίς αντίκρισμα. Ενεργητική εξωτερική πολιτική σημαίνει προορατική πολιτική, όχι σούρτα-φέρτα με προδιαγεγραμμένο (μη) αποτέλεσμα, όπως το εσπευσμένο χριστουγεννιάτικο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Σότσι, μήπως και καταφέρει και αποσπάσει η ΔΕΠΑ καλύτερες τιμές φυσικού αερίου (σε φόντο πολεμικό και με τη γνωστή κατάληξη: Να προμηθευόμαστε σήμερα κατά 30% ακριβότερα το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία).

Η ενεργειακή κρίση σοβεί εδώ και μήνες. Οι προειδοποιήσεις σαφείς και από διαφορετικές πλευρές. Εν τω μεταξύ, έχουμε κάνει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσουμε;

Μήπως η σημερινή ακρίβεια και οι δυσθεώρητοι λογαριασμοί στη χώρα μας οφείλονται και σε δικό μας συντρέχον πταίσμα, σε έλλειψη θωράκισης και λάθος προτεραιότητες;

Καμία διεθνής κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι της δικής μας ολιγωρίας.

* Ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος και μέλος ΔΣ σε ενεργειακές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική, διευθυντής νομικών υπηρεσιών στη ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS, της Ένωσης Εταιρειών Φυσικού Αερίου στις Βρυξέλλες. Είναι σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ