Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος στο “Π”: Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος στο “Π”: Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟΥ
Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ


Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας είναι σε εξέλιξη. Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως ότι σε πέντε μέρες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Επικεφαλής βασικών κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ –που έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία– είχαν αλλεπάλληλες συνομιλίες με την ουκρανική και τη ρωσική κυβέρνηση.

Η μεν ευρωατλαντική πλευρά παρουσίασε το ζήτημα ως μάχη «της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών, του κράτους δικαίου» απέναντι σε ένα «αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς». Βεβαίως, η έξαρση του αντικομμουνισμού, η απαγόρευση του κομμουνιστικού κόμματος και της δράσης των κομμουνιστών, η ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων, υποστηρικτών των Ναζί και των SS στην Ουκρανία, ταιριάζουν γάντι στο «κράτος δικαίου» της ΕΕ, για την οποία ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη πολιτική. Η ρωσική πλευρά έριξε το φταίξιμο στην ανατροπή της «ισορροπίας των δυνάμεων», την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, που «απειλεί την ασφάλειά της».

Ρωσική εισβολή δεν συνέβη. Όμως συνεχίζεται η συγκέντρωση νατοϊκών δυνάμεων, η στρατιωτική προετοιμασία και από τις δύο πλευρές και διαμορφώνεται σκηνικό έντασης στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν.

Η αιτία που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε ανάφλεξη παραμένει: Η σύγκρουση συμφερόντων των μονοπωλίων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, η όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επίκεντρο την Ουκρανία, η οποία διαθέτει πλούσιες πρώτες ύλες, ανεπτυγμένες παραγωγικές βιομηχανικές δυνατότητες, σημαντικές καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις και χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Για τους λόγους αυτούς η χώρα αυτή έχει μετατραπεί σε μήλον της Έριδος εδώ και χρόνια. Η αναμέτρηση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες, τόσο θα παραμένει ο κίνδυνος της πολεμικής σύγκρουσης, ενώ και η ίδια η ιμπεριαλιστική ειρήνη θα έχει στραμμένο το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αγαστή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, έχει μετατρέψει τη χώρα σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, σε ορμητήριο πολέμου και κόμβο μεταφοράς αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στη γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας. Όσο βαθύτερα εμπλέκεται η Ελλάδα στις αντιπαραθέσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης τόσο περισσότερο μετατρέπεται σε θύτη αλλά και ο λαός μας σε πιθανό θύμα, αφού μπαίνει στο στόχαστρο αντίποινων.

Μοναδικός δρόμος για τον ελληνικό λαό είναι το δυνάμωμα της πάλης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις, να αποδεσμευθεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι ο δρόμος της ρήξης με το εκμεταλλευτικό σύστημα, που θέτει διαρκώς στο στόχαστρο τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsville.be


Σχολιάστε εδώ