Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φέρνει η αποδυνάμωση της Δέλτα

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων φέρνει η αποδυνάμωση της Δέλτα

Τζανάκης: Οι Απόκριες είναι βούτυρο στο ψωμί του ιού

-Μ. Γκάγκα: Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή
-Δ. Σαρηγιάννης: Η χαλάρωση των μέτρων έπρεπε να γίνει αργότερα

Η αποδυνάμωση της θανατηφόρου μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και η ήπια συ­μπτωματολογία και νοσηρότητα της Όμικρον έδωσαν μηνύματα αισιοδοξίας, έτσι ώστε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να αποφασίσει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων –στοχεύοντας στην πλήρη αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος Μαρτίου– προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, κατ’ αρχάς για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Έτσι, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η διασκέδαση να είναι ελεύθερη και για όρθιους, να αυξηθεί στο 50% η χωρητικότητα στα γήπεδα, ενώ θα ξαναρχίσουν οι σχολικές εκδρομές υπό προϋποθέσεις.

«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, γιατί δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας», έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο». Ωστόσο, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας: «Αυτήν τη στιγμή κάνουμε συνδυασμό της εμβολιαστικής κίνησης που έχουμε προωθήσει, ακόμα και με σκληρά μέτρα –στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε άνω του 80%, στον συνολικό πληθυσμό στο 71%–, ενώ όσον αφορά τους διασωληνωμένους από τους 680 έχουμε πέσει στους 480 και, αντιστοίχως, στο ισοζύγιο εισιτήρια – εξιτήρια, τα εξιτήρια ήταν 150 περισσότερα την Τετάρτη. Ο αριθμός των κρουσμάτων είχε πολύ μεγάλη αξία όταν είχαμε το κύμα της πολύ νοσηρής μετάλλαξης Δέλτα. Στην Όμικρον η μεταδοτικότητα είναι σε τέτοιο βαθμό, που οι ειδικοί μάς λένε ότι δεν υπάρχουν μέτρα που να μπορούν να την περιορίσουν. Παρ’ όλα αυτά, τα 20.000 της Όμικρον προκαλούν μικρότερη πίεση σε σχέση με τα 6.000 της Δέλτα».

«Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγεί­ας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι «διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά πρέπει να έχουμε τον νου μας. Δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δεν θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο, όπως με τη γρίπη. Ειδικά το αν θα γίνεται κάθε χρόνο ο εμβολιασμός είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «σε κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ ίσως να μην τις βγάλουμε, αλλά σε ανοιχτούς χώρους και εστίαση θα τις πετάξουμε».

Η χαλάρωση των μέτρων έπρεπε να γίνει αργότερα
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτι­μά ότι η χαλάρωση των μέτρων έπρεπε να γίνει αργότερα. «Περιμένουμε, με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές, να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων. Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000 – 20.000 την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα θα πέσει στους 70. Το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει με το να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα».

Οι Απόκριες είναι βούτυρο στο ψωμί του ιού
«Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν προ τριών ε­βδομάδων, ενώ προς το τέλος του μήνα οι θάνατοι θα είναι κάτω από 70», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης. «Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα, γι’ αυτό και δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα. Τη μάσκα πρέπει να την κρατήσουμε και να είμαστε προσεκτικοί σε περιπτώσεις υ­περμετάδοσης. Για παράδειγμα, οι Απόκριες και ο εορτασμός τους είναι βούτυρο στο ψωμί του ιού, με τις συγκεντρώσεις και τον κόσμο που φυσάει με καραμούζες. Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, οι παρελάσεις, όπως και όλες οι εξωτερικές εκδηλώσεις, μπορούν να οργανωθούν και να γίνουν, εφόσον είναι σε ανοιχτό χώρο και γίνονται συντεταγμένα».

Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα
«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ελευθερία για τους εμβολιασμένους και προστασία για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών με συννοσηρότητες», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μπούμε στην πραγματική ζωή, έχουμε ήπια νόσο τώρα. Πανελλαδικά μειώνονται οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές και θα αρχίσουν να μειώνονται και οι θάνατοι και πρέπει να μπούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα».

Σε σχέση με τα μέτρα ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε: «Τα μέτρα δεν θα πρέπει να συνδέονται με γιορτές και παρελάσεις, αλλά με το επιδημιολογικό φορτίο και τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι άνθρωποι. Υπάρχει δυσαρμονία στα μέτρα όπως εφαρμόζονται και δεν μπορείς να πεις άλλα ισχύουν για το γήπεδο, που είναι και ανοιχτός χώρος, άλλα για ένα θέατρο. Πρέπει να πεις πώς θα είναι σε κλειστούς χώρους, δηλαδή πόσοι θα είναι και σε πόσα τετραγωνικά, και πώς σε ανοιχτούς χώρους. Θα συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συνωστισμός».

18.000 κρούσματα την ημέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, με τον κυλιόμενο μέσο όρο του επταημέρου να παραμένει σταθερός περίπου μεταξύ 17.000 και 18.000 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα. Αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα σε Κέα, Κάρπαθο, Θάσο, Σύρο, Ευρυτανία, Κιλκίς και Φωκίδα.

Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του ΕΣΥ περίπου κατά 5%. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα.

Η πληρότητα σήμερα στην επικράτεια είναι στο 53% στις απλές κλίνες Covid και στο 73% στις ΜΕΘ Covid. Σταδιακή μείωση των καθημερινών θανάτων παρατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με το 95% των συνανθρώπων μας που χάνονται να είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Επιδείνωση σε επτά ευρωπαϊκές χώρες
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η τρίτη εβδομάδα μείωσης στο κύμα της Όμικρον. Συνολικά έχουν καταγραφεί 418.000.000 μολύνσεις και 5,86 εκατομμύρια θάνατοι. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 21% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2.000.000 διαγνώσεις ανά η­μέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 7%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 10.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, κυρίως όσον α­φορά τη διασπορά, όπου παρατηρήθηκε 20% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί.

Συγκεκριμέ­να, καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις και 23.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Η διασπορά της επιδημίας εξακολουθεί λοιπόν να υποχωρεί, με 7 μόνο από τις 47 χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε μόνο στην Ισλανδία. Σημαντική βελτίωση, δηλαδή πά­νω από 30%, παρατηρήθηκε σε 19 χώρες.


Το 70,8% ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του

Ξεπεράσαμε τους 19.840.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 7.815.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% επί του γενικού πληθυσμού και 84,1% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.440.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% επί του γενικού πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 70,7% επί του γενικού πληθυσμού και 81,9% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.825.000 (ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.160.000 εμβολιασμοί (ποσοστό 88,5% των δικαιούχων) και ακόμη 120.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ρα­ντεβού τους (ποσοστό 2,1%).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ