Ασύδοτη η ακρίβεια καταληστεύει τα νοικοκυριά – Χιλιάδες επιχειρήσεις δίνουν κάθε μέρα μάχη για να αποφύγουν το λουκέτο

Ασύδοτη η ακρίβεια καταληστεύει τα νοικοκυριά – Χιλιάδες επιχειρήσεις δίνουν κάθε μέρα μάχη για να αποφύγουν το λουκέτο

«Ζουν» με την αγωνία τού «αύριο»

-Από το φυσικό αέριο μέχρι και το ψωμί, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη – Στα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο!

Δεν υπάρχει είδος στην αγορά που να μην έχει αυξηθεί η τιμή του. Έχουν ακριβύνει τα αγαθά πρώτης ανάγκης, η βενζίνη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ρεύμα, τα πάντα, με τα νοικοκυριά να έχουν τρελαθεί κυριολεκτικά.

Ένας μισθός μπαίνει στο σπίτι, τι να πρωτοβολέψει κανείς; Και τι θα απομείνει για να υπάρχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι; Όλα ακριβαίνουν και για τους κυβερνώντες πέρα βρέχει… Άγνωστη η επόμενη μέρα… Κατά 135,7% αυξήθηκε το φυσικό αέριο, 45% το ηλεκτρικό, 21,7% τα καύσιμα, 19,7% τα αρνιά και τα κατσίκια, 17% το λάδι, 14,2% οι πατάτες, 7,6% τα ζυμαρικά, 6,7% τα ψάρια, 6,6% τα πουλερικά, 5,5% τα τυριά, μέχρι και το ψωμί ακρίβυνε κατά 4,9%. Πώς να τα βγάλει πέρα η οικογένεια;

Και όσες επιχειρήσεις έχουν αποφύγει το λουκέτο στέκονται όρθιες με μεγάλη δυσκολία. Η τιμή της αμόλυβδης είναι πάνω από 1,84 ευρώ το λίτρο, το δε πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,22 ευρώ το λίτρο και πάει και για άλλη αύξηση.

Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η εποχή του φθηνού χρήματος για την Ελλάδα ουσιαστικά τελειώνει! Δεν απομένει παρά να βγάλει στη γύρα τον δίσκο της επαιτείας ο Μητσοτάκης…

Όχι ελεημοσύνες…
Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζονται σαν να έχουν βγει στη ζητιανιά… Τι άλλο είναι τα 39 ευρώ μηνιαία ενίσχυση τον Φεβρουάριο για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 300 KWh τον μήνα και τα 51 ευρώ για όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο; Για το δε φυσικό αέριο η επιδότηση των νοικοκυριών θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Βρήκε την αιτία…
«Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της ακρίβειας είναι εισαγόμενο και ο­φείλεται κατά κύριο λό­γο στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, του κόστους μεταφοράς και των τιμών πολλών πρώτων υλών», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός. Και επισημαίνει: «Το 2021 ήμασταν η Αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε τους περισσότερους ελέγχους, μια αύξηση 100% περίπου σε αριθμό ελεγχόμενων εταιρειών σε σχέση με το 2019, όταν ανέλαβα».

Πάρτι θα γίνει…
Πληθαίνουν οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν πως, αν το πετρέλαιο εκτοξευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί κατά περίπου μισή εκατοστιαία μονάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την JP Morgan Chase & Co, αν η τιμή φτάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι, θα περιέλθει σε στασιμότητα η παγκόσμια οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 7% παγκοσμίως.


Και task force!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκάλυψε, μάλιστα, ότι από τον Απρίλιο του 2021 έχει δημιουργηθεί task force για τα σούπερ μάρκετ και τόνισε: «Ο κλάδος των καυσίμων μάς απασχολεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούνιο του 2021, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ