Αντώνης Γλύκας στο “Π”: Ήταν από τους κορυφαίους

Αντώνης Γλύκας στο “Π”: Ήταν από τους κορυφαίους

Του
ΑΝΤΩΝΗ ΓΛΥΚΑ
Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Βετεράνων Ολυμπιακού


Το 1965 έρχεται από τον Βόλο στον Ολυμπιακό ένας ποδοσφαιριστής που αμέσως με την άφιξή του στον Πειραιά έκανε εκπληκτικά πράγματα στα γήπεδα και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον μυθικό Βασίλη Μποτίνο, τον οποίο αγάπησαν φίλοι και αντίπαλοι και ήταν από τους κορυφαίους έλληνες επιθετικούς όλων των εποχών. 

Ο Ολυμπιακός ξεκινούσε το πρωτάθλημα της σεζόν 1965 – 1966 με στόχο την κατάκτησή του, διότι είχε μείνει χωρίς πρωτάθλημα έξι χρόνια, γεγονός που έκανε την τότε διοίκηση να φέρει στον Ολυμπιακό τον περίφημο ούγγρο προπονητή Μάρτον Μπούκοβι. Με την άφιξή του ο Μπούκοβι είδε τους σπουδαίους Σιδέρη, Πολυχρονίου, Γιούτσο, Βασιλείου, Ζαντέρογλου, Αρ. Παπάζογλου Γκαϊτατζή, Αγανιάν, Παυλίδη, Πλέσσα και με έκπληξη έναν νεαρό που ήρθε με μεταγραφή στον Ολυμπιακό με το μικρό ποσό των 30.000 δραχμών, την ώρα που οι καλές μεταγραφές ήταν της τάξης του 1 εκατ. Όταν ξεκίνησαν οι προπονήσεις και τα φιλικά, οι φίλαθλοι έβλεπαν έναν πύραυλο, έναν εκπληκτικό διεμβολιστή που διέλυε κάθε άμυνα, σημειώνοντας παράλληλα πολλά τέρματα, εκ των οποίων πολλά με φοβερές κεφαλιές, εξαιτίας του εκπληκτικού επιτόπιου άλματος που είχε.

Αυτή η ομάδα-θαύμα κυριολεκτικά κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, εν μέσω μεγάλου ανταγωνισμού, διότι όλες οι ομάδες είχαν σπουδαίους παίκτες και ο κόσμος που γέμιζε τα γήπεδα έβλεπε αγώνες γεμάτους πάθος, φάσεις και πολλά γκολ. Ο Βασίλης Μποτίνος ήταν από τα μεγάλα προβλήματα κάθε αντίπαλου προπονητή, στο οποίο κανένας δεν μπορούσε να βρει λύση. Ο Μποτίνος αγωνίστηκε στην Εθνική Ομάδα, που την εποχή εκείνη είχε σπουδαίους παίκτες και το 1968 στο «Καραϊσκάκης» διέλυσε με 4-2 την Πορτογαλία του Εουσέμπιο και το 1969 την Ελβετία στο «Καυταντζόγλειο» με 4-1. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν ο πρώτος αγώνας που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελλάδα, με τον κόσμο να θαυμάζει τον Μποτίνο, που σημείωσε δύο γκολ, και τους άλλους συμπαίκτες του – και τι συμπαίκτες, Σιδέρης, Δομάζος, Παπαϊωάννου, Κούδας, Δέδες, Χάιτας, Καμάρας, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Οικονομόπουλος, Μπαλόπουλος, Σπυρίδων, Γιούτσος, Σταθόπουλος κ.ά.

Ο θρυλικός Βασίλης Μποτίνος είναι πλέον στο πάνθεον των ηρώων της θρυλικής ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: onsports.gr


Σχολιάστε εδώ