Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Θωρακίζουμε την κοινωνία απέναντι στη βία και στην κακοποίηση

Μαρία Συρεγγέλα στο “Π”: Θωρακίζουμε την κοινωνία απέναντι στη βία και στην κακοποίηση

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια


Ακούμε σχεδόν καθημερινά να έρχονται στο φως καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής, έμφυλης, ακόμα και παιδικής βίας και κακοποίησης. Οι φωνές πλέον ακούγονται και η βία που υπήρχε διαχρονικά έρχεται αντιμέτωπη με το τείχος προστασίας που καθημερινά χτίζουν μαζί Πολιτεία και κοινωνία. Και όσο η βία συνεχίζει να μας χτυπάει την πόρτα τόσο εμείς θα συνεχίζουμε να θωρακίζουμε την κοινωνία μας.

Θωρακίζω σημαίνει ότι λειτουργώ, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτή της πανδημίας, ένα πλήρες και αποτελεσματικό δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Στο δίκτυό μας, που αποτελείται από 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή «SOS – 15900» μπορούν να απευθυνθούν όλες οι γυναίκες αλλά και τρίτα πρόσωπα, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας και να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη.

Σημαίνει επίσης ότι θεσπίζω νόμους, κυρώνω και εφαρμόζω διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από τη βία και τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες από τις εξουσιαστικές σχέσεις στον χώρο της εργασίας. Αυστηροποιώ το πλαίσιο ποινών του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της παιδικής κακοποίησης. Σημαίνει ότι η ανθρωποκτονία και ο ομαδικός βιασμός πλέον τιμωρούνται με ισόβια.

Φυσικά, η όποια αντιμετώπιση της βίας δεν μπορεί να είναι κατασταλτική. Γι’ αυτό θωράκιση σημαίνει και πρόληψη. Ξεκινώντας από τα σχολεία, με μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και σεβασμού, για να καλλιεργήσουμε την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Δημιουργώντας σύγχρονα εργαλεία εκτίμησης επικινδυνότητας με σκοπό την εκτίμηση του επιπέδου υποτροπής περιστατικών βίας.

Η εμπειρία μας δείχνει τον σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης όλων μας και κυρίως των θυμάτων. Όλες και όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι βία και τι όχι και πως στη βία δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τον ρόλο της ενδυνάμωσης των γυναικών, γιατί όταν οι γυναίκες είναι αυτοδύναμες και οικονομικά ανεξάρτητες μπορούν πιο εύκολα να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις. Γι’ αυτό φροντίζουμε για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, βοηθώντας τες να ισορροπήσουν τις οικογενειακές με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις με επιπλέον επιλογές, όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και οι γονικές άδειες.

Θωρακίζουμε την ισότητα των φύλων σημαίνει δημιουργούμε την κοινωνία των ίσων ευκαιριών και της συμπερίληψης και εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να αναστρέψουμε τα διαχρονικά σκληρά έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγουν πρότυπα εξαρτημένων γυναικών. Πρέπει όλες και όλοι να μάθουμε να υποστηρίζουμε τις γυναίκες και το δικαίωμά τους να είναι ασφαλείς και να εξελίσσονται σε ό,τι οι ίδιες επιλέξουν. Η αρχή έχει ήδη γίνει.

Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών και απορρίπτει κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και επειδή η εξάλειψη του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους, απέναντι σε όποιον ή όποια χρησιμοποιεί βία ως μέσο επιβολής δύναμης θα πρέπει να αντιτάσσουμε δυνατούς χαρακτήρες. Χαρακτήρες που θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, θα γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδρούν και πού να απευθύνονται για να μιλήσουν, να καταγγείλουν ή να ζητήσουν συμβουλή και υποστήριξη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ