Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διπλωματία

Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διπλωματία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι υπάρχει χώρος για διπλωματία.

«Από αυτή τη στιγμή, είμαι πεπεισμένος ότι πήρε την απόφαση», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία «την ερχόμενη εβδομάδα» ή νωρίτερα, και ότι μια επίθεση θα έχει στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να περάσει το Σαββατοκύριακο παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία από τον Λευκό Οίκο καθώς συναντά την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και παραμένει σε στενή επαφή με τους παγκόσμιους ηγέτες, λένε πολλοί αξιωματούχοι. Ο Μπάιντεν είχε σκεφτεί να ταξιδέψει στο Ντέλαγουερ, όπως κάνει συνήθως, αλλά αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε δημόσια αρκετές λεπτομέρειες πληροφοριών σχετικά με ρωσικές κινήσεις — μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συνήθως οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης να συζητήσει τις κινήσεις τους «δυνατά και επανειλημμένα», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή μέσα στην αίθουσα του Ρούσβελτ, ελήφθη «για να αφαιρεθεί κάθε λόγος που μπορεί να δώσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να τους αποτρέψει από το να μετακινηθούν».

“Μην κάνετε λάθος. Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της, θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό και περιττό πόλεμο επιλογής”, πρόσθεσε.

Ο ισχυρισμός του Προέδρου των ΗΠΑ την Παρασκευή ότι είναι «πεπεισμένος» ότι ο Πούτιν «έχει πάρει την απόφαση» να εισβάλει στην Ουκρανία είναι μια σημαντική αλλαγή στη θέση του. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν πίστευε ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε αποφασίσει, αλλά αναγνώρισε ότι οι γνώσεις του για τη σκέψη του Πούτιν ήταν περιορισμένες.

Σημείωσε ότι ελπίζει ότι η διπλωματία θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την κατάσταση, λέγοντας την Παρασκευή ότι «η διπλωματία είναι πάντα μια πιθανότητα».
Όμως, ερωτηθείς για το γιατί πίστευε ότι ο Πούτιν σκέφτεται καθόλου τη διπλωματία, ο Μπάιντεν είπε μόνο: «Έχουμε μια σημαντικές πληροφορίες».

Η ρωσική παραπληροφόρηση δημιουργεί μια ψευδή  κατάσταση στην περιοχή.

«Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε αναφορές για μια σημαντική αύξηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας από μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία που προσπαθούν να προκαλέσουν την Ουκρανία στο Ντονμπάς», είπε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πολλά παραδείγματα παραπληροφόρησης που είπε ότι έχουν διαδοθεί. από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός «ψευδούς» ισχυρισμού για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παρά την εκτίμηση των ΗΠΑ για μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε ότι εναπόκειται στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποφασίσει εάν θα παραστεί στη διάσκεψη ασφαλείας αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία. Η αντιπρόεδρος Kamala Harris αναμένεται να συναντηθεί με τον Zelensky κατά τη διάρκεια της διάσκεψης το Σάββατο.

paron.gr με πληροφορίες CNN


Σχολιάστε εδώ