Δένδιας για αποστρατικοποίηση: Η συμφωνία αφορούσε την τότε Σοβιετική Ένωση και όχι την Τουρκία που δεν υπέγραψε και δεν αντλεί από αυτή κανένα δικαίωμα

Δένδιας για αποστρατικοποίηση: Η συμφωνία αφορούσε την τότε Σοβιετική Ένωση και όχι την Τουρκία που δεν υπέγραψε και δεν αντλεί από αυτή κανένα δικαίωμα

Κατά την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον ομόλογο της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ η κρίση στην Ουκρανία έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Θα πρέπει όμως να εστιάσουμε και στη συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών για ζωτικά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να μεσολαβήσει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιωνδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διευθέτηση των διαφορών», τόνισε ο κ. Λαβρόφ, σπεύδοντας να προσθέσει: «Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους δυτικούς σας συμμάχους, οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει όλο το βάρος στην Ουκρανία».

Ο κ. Δένδιας, προηγούμενος,  είχε χαρακτηρίσει «απολύτως προσχηματικές» τις αιτιάσεις της Αγκυρας για τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια ολόκληρη στρατιά απέναντι στα εν λόγω νησιά και υπενθυμίζοντας ότι η ρύθμιση για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Σοβιετικής Ενωσης και δεν υπεγράφη από την Τουρκία, στην οποία δεν έπεφτε κανένας λόγος.

…για την ευκαιρία να εξηγήσω κάτι που νομίζω ότι είναι προφανές και είχα την ευκαιρία να το θέσω ξεκάθαρα στο Όσλο προχθές. Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά, τη Στρατιά του Αιγαίου, και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Ευρώπη, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία επίσης έχει εκδώσει casus belli, μια απειλή πολέμου. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, της Ελλάδας, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Και συγκεκριμένα την UNCLOS, τη Διεθνή Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υπογράψει 168 μέρη, μεταξύ των οποίων, παρεμπιπτόντως, μιας και φιλοξενούμαστε σήμερα εδώ, και η Ρωσία.

Κατόπιν αυτού, νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Μόσχα, θα μου επιτρέψει ο κ. Lavrov, να κάνω και μια παρατήρηση. Η Συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπέρ αυτής συνομολογήθηκε τότε η αποστρατικοποίηση, σε μια Συνθήκη στην οποία η Τουρκία δεν είχε θέση, δεν την υπέγραψε και άρα δεν αντλεί από αυτή το παραμικρό δικαίωμα. Πέραν όμως όλων των άλλων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ…

Ερωτηθείς από ρωσικό μέσο για το Κυπριακό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα ήταν ευτυχής» εάν μπορούσαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι μόνη βάση είναι η δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την οποία η Αγκυρα απορρίπτει, επιμένοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί προηγουμένως η τουρκοκυπριακή οντότητα, κάτι «απολύτως απαράδεκτο για την ελληνική πλευρά». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κ. Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη ρωσική θέση για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επανέφερε τη ρωσική πρόταση να αντικατασταθεί το σημερινό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων από την ανάληψη αντίστοιχου ρόλου από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχολιάστε εδώ