«Euroferry Olympia»: Απεγκλωβίστηκαν σώοι οι οδηγοί από το γκαράζ – Η δήλωση του Γ. Πλακιωτάκη

«Euroferry Olympia»: Απεγκλωβίστηκαν σώοι οι οδηγοί από το γκαράζ – Η δήλωση του Γ. Πλακιωτάκη

Γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας έχει στηθεί γύρω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», όπου εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας.

Διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να φθάσουν στο γκαράζ του πλοίου και να διασώσουν δύο επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο είναι οδηγός, είχε επικοινωνήσει με τις Αρχές και είχε κάνει έκκληση για βοήθεια. Ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο.

Στο σημείο μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, αλλά και ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν στα συνολικά 11 άτομα που αγνοούνται ήταν και οι δύο οδηγοί που τελικά διασώθηκαν. Συνολικά έχουν έχουν διασωθεί 278 άτομα, ενώ μεταξύ των αγνοουμένων είναι και τρεις Έλληνες.

Στο πλοίο «Euroferry Olympia», κατασκευής 1995, επέβαιναν συνολικά 239 άτομα, εκ των οποίων τα 51 ανήκουν στο πλήρωμα, 153 φορτηγά και 25 Ι.Χ.

Στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το φλεγόμενο επιβατηγό πλοίο «Euroferry Olympia» εκπέμπει σήμα κινδύνου:

Δέκα επιβάτες στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας, διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου 10 ασθενείς (9 άνδρες και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι στην Πνευμονολογική και Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας. Επιπροσθέτως σε έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για το περιστατικό του πλοίου “EUROFERRY OLYMPIA”

Η άμεση, γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου “EUROFERRY OLYMPIA” είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 11 ακόμα ατόμων που αγνοούνται. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειες τους.
Με εντολή μου έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.
Θέλω να επαινέσω τα στελέχη του Λιμενικού, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, τους πυροσβέστες, τις δυνάμεις της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, τα πλοία που έσπευσαν να βοηθήσουν και όλους όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς και τις αρχές της Κέρκυρας για την άμεση κινητοποίηση τους και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν σε επιβάτες και πλήρωμα.
Ας ευχηθούμε όλοι να έχουμε θετικές εξελίξεις τις ώρες που έρχονται.

Το χρονικό

Το πλοίο, με σημαία Ιταλίας έπιασε φωτιά τα ξημερώματα, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου και γρήγορα εξαπλώθηκε από άκρη σε άκρη. Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που είχε, ενώ ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, παραπλέοντα σκάφη, ελικόπτερα του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η φρεγάτα «Ύδρα» έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Ο υπουργός Ναυτιλίας Πλακιωτάκης έδωσε άμεσα εντολή για κινητοποίηση κάθε πρόσφορο μέσο. Ανησυχία προκάλεσαν και οι εκρήξεις γύρω από το πλοίο, πιθανότατα από τα ρεζερβουάρ των φορτηγών.

Οι επιβάτες στο κατάστρωμα του πλοίου, τυλιγμένοι με τις ειδικές κουβέρτες για το κρύο, επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους και στη συνέχεια σε σκάφη του Λιμενικού και της ιταλικής Ακτοφυλακής.

paron.gr με πηγή ΕΡΤ/ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ