Βρυξέλλες: Σήμερα η άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ουκρανική κρίση
Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, θα συζητήσουν σήμερα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της.
Όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιηθεί μίας ώρας άτυπη συνάντηση στις 1:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).
Aux côtés de @Macky_Sall, @NAkufoAddo, et @EmmanuelMacron, j’ai réaffirmé l’engagement sincère, loyal et durable de l’Europe au #G5Sahel et en Afrique de l’Ouest pour combattre le terrorisme.#EUAU #AUEU pic.twitter.com/dsrBClGhoK
— Charles Michel (@eucopresident) February 17, 2022
Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες να προσεγγίσουν τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις αυτές, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Η Προέδρος της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς τη Μόσχα, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός», επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ισχυρή και ενωμένη».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την ομιλία, σημείωσε ότι “η Ρωσία έχει να επιλέξει μεταξύ του πολέμου και των τραγικών θυσιών που τον συνοδεύουν, ή το θάρρος της πολιτικής δέσμευσης και των διπλωματικών διαπραγματεύσεων”. Παράλληλα, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει επιπλέον μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μια διπλωματική λύση, ενώ η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.