Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια δέντρα χάθηκαν αυτόν τον χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο
• Με τις καταιγίδες Malik και Corrie η ζημιά υπολογίζεται σε 7.000 εκτάρια – το ισοδύναμο περίπου 10.000 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Είναι η ανείπωτη ιστορία των χειμωνιάτικων καταιγίδων. Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια δέντρα έχουν καταστραφεί και πολλά απειλούνται τώρα από άλλες δύο ονομαστικές καταιγίδες που πλήττουν τη Βρετανία. Οι διαχειριστές δασών προειδοποιούν ότι οι ήδη «καταστροφικές» ζημιές θα επιδεινωθούν από τις καταιγίδες Dudley και Eunice.
Υπάρχουν προειδοποιήσεις πως με την κλιματική κρίση γίνεται πιο έντονος και απρόβλεπτος ο καιρός και οι στρατηγικές διαχείρισης και φύτευσης πρέπει να προσαρμοστούν πιο γρήγορα.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Claire Marshall για το BBC, ο δασοφύλακας Richard Tanner λέει ότι δεν έχει δει ποτέ πραγματικό πεδίο μάχης, αλλά η δυτική ακτή του Windermere του θυμίζει τώρα φωτογραφίες που έχει δει. «Φαίνεται ότι κάποιος πυροδότησε βόμβα». Τριγύρω υπάρχουν οι γιγάντιες ρίζες από πεσμένα δέντρα, μερικά στο μέγεθος των τροχόσπιτων, στριμωγμένα με βράχους που σκίζονται από τη γη.
Tanner: οι άνεμοι με ταχύτητα 90 μίλια/ώρα
Τον Νοέμβριο του 2021, η καταιγίδα Arwen sto Windermere και το Great Knott Wood κατέρριψε πάνω από το ένα τρίτο μέσα σε μια νύχτα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αρχαίων βελανιδιών και ελιών. Είναι ακόμα πολύ επικίνδυνο να επιτραπεί η επίσκεψη των πολιτών στην περιοχή – χιλιάδες δέντρα είναι εξασθενημένα και επισφαλώς ισορροπημένα.
Σε όλα τα δάση του Trust από τα σύνορα της Σκωτίας, μέχρι τα Midlands και απέναντι και στις δύο ακτές σχεδόν το ένα τέταρτο των ξύλων έχει πέσει.
«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι καταιγίδες που συνήθως παρατηρούνται μόνο στη βορειοανατολική Σκωτία πλήττουν τώρα το Northumberland και ακριβώς απέναντι στην Cumbria».
«Είμαι δασολόγος γιατί αγαπώ τα δάση», λέει ο κ. Archer. “Βγαίνω εδώ γιατί είναι ένας ασφαλής χώρος για μένα. Και τα χάνουμε.”
Οι καταιγίδες “σκοτώνουν” τη Σκωτία, τη μεγαλύτερη δασική δύναμη.
Μετά την καταιγίδα Arwen τον Νοέμβριο, 4.000 εκτάρια δασικής έκτασης καταστράφηκαν – που υπολογίζεται ότι ήταν οκτώ εκατομμύρια δέντρα.
Με τις καταιγίδες Malik και Corrie η ζημιά υπολογίζεται σε 7.000 εκτάρια – το ισοδύναμο περίπου 10.000 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Ο Doug Howieson είναι ο επικεφαλής Δασοκομίας της Σκωτίας. Λέει ότι ο αριθμός των καταιγίδων αυτόν τον χειμώνα είναι «άνευ προηγουμένου». Προειδοποιεί ότι οι άνεμοι έχουν ήδη «τρυπώσει» στα δάση και η καταιγίδα Ντάντλι, που αναμένεται να χτυπήσει, είναι πιθανό να τα επιδεινώσει.
«Είναι κρίσιμο να φυτέψουμε στο σωστό μέρος και στη σωστή στιγμή τώρα, για να διαμορφώσουμε την ανθεκτικότητα του μελλοντικού δάσους μας στην κλιματική αλλαγή».
Μια νέα εφαρμογή κυκλοφόρησε για να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να αναφέρουν ζημιές.
Υπάρχει ελπίδα!
Ωστόσο, οι ειδικόι στη φύλαξη των δασών επισημαίνουν ότι δεν είναι όλα άσχημα. Ο κύριος Τάνερ αναλύοντας τις ρίζες ενός πεσμένου δέντρου λέει: “Υπάρχει ελπίδα για το δάσος επειδή υπάρχει φυσική αναγέννηση.”
Πολλά από τα κομμένα δέντρα μπορούν να πουληθούν για ξυλεία – αν και οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι τα δέντρα που πέφτουν από τον άνεμο είναι συχνά πιο δύσκολο να επεξεργασθούν και τείνουν να έχουν χαμηλότερη τιμή. Κάποια θα αφεθούν να σαπίσουν, δημιουργώντας νέο βιότοπο.
Διαφορετικά είδη μπορούν να φυτευτούν στα κενά που έχουν αφήσει τα πεσμένα δέντρα για να δημιουργήσουν περισσότερη ποικιλομορφία.
Ο κ. Archer λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να φυτεύουμε δέντρα – παρόλο που μπορούν να καταστραφούν.
“Πρέπει να βυθίσουμε τον άνθρακα, πρέπει να έχουμε μέρη για να απολαμβάνουν οι άνθρωποι, χρειαζόμαστε ξυλεία και επίσης χρειαζόμαστε ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή που είναι γύρω μας. Θα το τακτοποιήσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε αυτό το ξύλο για το επόμενο Θα χρειαστούν 40 έως 50 χρόνια για να επιστρέψει οτιδήποτε εδώ, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι να το κάνουμε».
paron.gr με πηγή BBC