Τι λένε για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας έξι επιφανείς προσωπικότητες της Ευρώπης

Τι λένε για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας έξι επιφανείς προσωπικότητες της Ευρώπης

Τι χρειάζεται για να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι;

«Οι απαιτήσεις της Ρωσίας φανερώνουν ακριβώς ποιο είναι το διακύβευμα στη διαμάχη της Ουκρανίας. Είναι η αποκατάσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ο υπαρξιακός φόβος του Πούτιν απέναντι στην εμπέδωση και επέκταση της δημοκρατίας. Είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση – το προνόμιο που έχουν όλες οι κυρίαρχες χώρες να επιλέγουν τις συμμαχίες τους. Δεδομένων των συνεπειών που έχουν τα σχέδια του Πούτιν, αναρωτιέται κανείς τι περιμένει η Ευρώπη.

Τι επιπλέον χρειάζεται για να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν; Εάν υπάρχει κάποια στιγμή που θα έπρεπε να παραμεριστούν οι ήσσονες διαμάχες, αυτή έχει έρθει τώρα. Η ΕΕ οφείλει να μετατραπεί σε δύναμη αυτή καθαυτήν εάν θέλει να επιβιώσουν οι αρχές της σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν εκ νέου οι πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων και εντείνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Αυτές οι αρχές απειλούνται ευθέως. Πότε θα τις υπερασπιστεί;».

Γιόσκα Φίσερ
πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998 – 2005

Δοκιμασία για την Ευρώπη…

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δώσει βάρος στο να μη δοθεί η εντύπωση στην ΕΕ ότι μένει εκτός και θεωρεί την ΕΕ ζωτικής σημασίας για τη δυτική στρατηγική. Έχει εξελιχθεί σε σημαντική δοκιμασία του διαντλαντικού διαλόγου. Για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, και για την Ελλάδα, υπάρχει ισχυρή διάθεση να διατυπώσουν μια απάντηση στην κρίση στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συναίνεσης. Αυτό συμβαίνει για όλες τις χώρες, ακόμη και για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Βλέπουν ότι είναι δοκιμασία για την Ευρώπη. Αν αγνοήσεις την ΕΕ θα υπάρχουν επιπτώσεις διαρκείας. Και θα υπάρξουν πολλές επιπτώσεις από την κρίση, προβλήματα ασφάλειας ενέργειας, μεταναστευτικές ροές, κυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και αν δεν υπάρχει σύ­γκρουση. Στο ερώτημα, βέβαια, αν η ΕΕ θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η απάντηση είναι, ‘‘ίσως όχι’’, διότι η Ρωσία δεν της δίνει αξιοπιστία».

Ίαν Λέσερ
Αντιπρόεδρος και Διευθυντής, στις Βρυξέλλες, του German Marshall Fund (GMF)

Όποιος ξεκινάει έναν πόλεμο χάνει…

«Ένας πόλεμος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών θα ήταν μια τεράστια ηθική καταστροφή. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ένας πόλεμος δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, ενώ θα δημιουργήσει πολλά άλλα και δυσεπίλυτα. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο όπου όποιος ξεκινάει έναν πόλεμο χάνει. Το είδαμε με τις ΗΠΑ, που ενεπλάκησαν σε πόλεμο, αλλά τελικά φεύγουν χωρίς να κερδίσουν τίποτα. Αυτό έγινε στο Αφγανιστάν, αυτό έγινε στο Ιράκ ή στη Λιβύη. Συνεπώς, πόλεμος δεν θα γίνει, θα έχουμε επίδειξη δύναμης, εντάσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο».

Φιοντόρ Αλεξάντροβιτς Λουκιάνοφ
Διευθυντής του περιοδικού «Russia in Global Affairs»

Ο Πούτιν ξέρει… Εμείς;

«Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει. Ακόμη και η κατάληψη ενός α­κόμη μέρους της Ουκρανίας δεν θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ραγδαία φθίνουσας δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου. Στην πολιτική και στη διπλωματία πρέπει να είσαι ικανός να συμβιβάζεσαι και να μαθαίνεις να ζεις με ό,τι διαθέτεις. Πρέπει όμως, και να ξέρεις τι θέλεις. Ο Πούτιν ξέρει. Ε­μείς;», καταλήγει σε άρθρο του στην «Καθημερινή», με τίτλο «Ο Πούτιν, αντίθετα με τη Δύση, ξέρει ακριβώς τι θέλει στην Ανατ. Ευρώπη», ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Δύση και Ρωσία διαπραγματεύονται

«Καμιά δυτική δύναμη δεν επιθυμεί να πολεμήσει για την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως προτεραιότητα την Κίνα. Η Γαλλία και η Γερμανία ζυγίζουν τα οικονομικά και ενεργειακά τους συμφέροντα. Άλλες χώρες, όπως οι Βαλτικές και η Πολωνία, είναι εκτεθειμένες στη ρωσική πίεση. Παρά τις ετοιμοπόλεμες κινήσεις, Δύση και Ρωσία στην πραγματικότητα διαπραγματεύονται. Ο εντόνως γεωγραφικός χαρακτήρας του ρωσικού, αλλά και του κινεζικού και του τουρκικού αναθεωρητισμού προσεγγίζει και τη χώρα μας. Είναι αμφίβολο αν και κατά πόσον ο γεωγραφικός παράγων εντάσσεται στην εθνική μας στρατηγική. Κυριαρχεί η νομικίστικη προσέγγιση του Διεθνούς Δικαίου».

Γιώργος Πρεβελάκης
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Να μη γίνουν βάθρο για τον Πούτιν…

«Να θυμάστε τη στιγμή μεγαλείου που σας οδήγησε να στήσετε στην καρδιά του Βερολίνου ένα μνημείο στο χρώμα της στάχτης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Να μην ξεχνάτε ότι είστε η χώρα του Καντ, του συνταγματικού πατριωτισμού του Χάμπερμας και της ευτυχισμένης νιτσεϊκής γνώσης που αρνείται το βάρος ενός γερμανικού πνεύματος αρρωστημένου από τη δύναμη και από μια ευμάρεια στερούμενη ελπίδας. Και ακούστε προτροπές όπως αυτή: Οι φίλοι της επιστήμης και της φιλολογίας, οι οπαδοί του Χέλντερλιν και του Νοβάλις, οι κληρονόμοι του Τόμας Μαν, του Αντόρνο και της Κοντέσας Ντένχοφ, οι κάτοικοι αυτής της σαγηνευτικής χώρας του νου και του κάλλους αξίζουν περισσότερα από το να γίνουν βάθρο για να σταθεί ο Πούτιν».

Μπερνάρ – Ανρί Λεβί
Γάλλος Φιλόσοφος (από την ανοικτή επιστολή του προς τους φίλους Γερμανούς)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ