Το σύνδρομο MIS-C απειλεί τα παιδιά που θα νοσήσουν από κορονοϊό!

Το σύνδρομο MIS-C απειλεί τα παιδιά που θα νοσήσουν από κορονοϊό!

-Ο εμβολιασμός μπορεί να το προλάβει, λέει η Αθανασία Λουρίδα, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Παίδων «Η Αγία Σοφία»
-Με κορονοϊό το 1,5% του πληθυσμού

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αναμενόμενο και τώρα, οκτώ εβδομάδες μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της Όμικρον, να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C. Πρόσφατη μελέτη από το CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών με δύο δόσεις εμβολίου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91% και αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν ανεμβολίαστα. Στις ΗΠΑ έχουν νοσήσει μέχρι τώρα περίπου 2.300 παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών και έχουν καταγραφεί 94 θάνατοι.

Σπάνια επιπλοκή…
«Το MIS-C είναι μια σπάνια όψιμη επιπλοκή, η οποία ακολουθεί χρονικά 2 – 6 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη από τον κορονοϊό και μπορεί δυνητικά να απειλήσει και τη ζωή των παιδιών», τονίζει σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Αθανασία Λουρίδα (πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», διευθύντρια ΕΣΥ – Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών) και συνεχίζει:

«Η διάμεση ηλικία των παιδιών είναι τα 8 έτη, με ίσως μικρή επικράτηση των αγοριών. Αυτό που γνωρίζουμε από τις μελέτες επιδημιολογικής και εργαστηριακής παρατήρησης είναι ότι προσβάλλονται συχνότερο παιδιά αφροαμερικανικής φυλής, ε­νώ μοιάζει σε κάποια συμπτώματα με το Σύνδρομο Καβασάκι, που επηρεάζει παιδιά ασιατικής φυλής γύρω στα 5 ετών.

// Ποια παιδιά προσβάλλει;
Μέχρι στιγμής, από τις μελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι το MIS-C εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε σε ποιο παιδί μπορεί να συμβεί. Έχει συμβεί και σε πολλά υγιή παιδιά. Επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα που να αναφέρουν από ποιες περιοχές είναι τα παιδιά που έχουν προσβληθεί.

// Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να ταλαιπωρήσει τα παιδιά από τη στιγμή της εμφάνισής του;
Τα παιδιά γενικά αναρρώνουν γρήγορα και χωρίς επακόλουθα. Ωστόσο αν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν, τότε απαιτούνται αρκετές μέρες έως ε­βδομάδες. Για παράδειγμα, αν υπάρχει προσβολή της καρδιάς ή των στεφανιαίων αγγείων, τότε το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται επί μήνες.

// Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν το παιδί τους νοσήσει από κορονοϊό;
Εάν στις επόμενες 4 – 6 εβδομάδες το παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά ή διάφορα εξανθήματα στο δέρμα και φαίνεται κουρασμένο τότε θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, διότι υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει αυτή η ό­ψιμη επιπλοκή.

// Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από το σύνδρομο αυτό;
Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε, ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη λοίμωξη του κορονοϊού και να αποτρέψουμε τις επιπλοκές του είναι ο εμβολιασμός, που στη χώρα μας γίνεται από τον Δεκέμβριο στις ηλικίες των 5 ετών και άνω. Ο εμβολιασμός είναι ο ασφαλέστερος και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, όπως είναι και για άλλα λοιμώδη νοσήματα και όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

// Πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τα παιδιά;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έ­χουμε μέχρι τώρα από τον εμβολιασμό που έχει γίνει σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, απειλητική για τη ζωή των παιδιών. Το εμβόλιο σώζει από σοβαρή νόσηση, long Covid και MIS-C.

Αργή η αποκλιμάκωση
Στο μεταξύ η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στην επικράτεια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου έχει παραμείνει σχετικά σταθερός και σήμερα έχουμε περίπου 17.600 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια από ένα στέλεχος ιδιαίτερα μεταδοτικό και ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στη μέση του χειμώνα και οι περισσότερες δραστηριότητές μας εξελίσσονται σε κλειστούς χώρους.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, με το 1/3 των κρουσμάτων, σταθερά, να αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 17 ετών. Τις τελευταίες όμως τρεις εβδομάδες, σταθερά και κάθε εβδομάδα, βλέπουμε μια μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Συνολικά, το ποσοστό θετικότητας της επικράτειας από όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται είναι στο 2,4%, όμως θετικότητα πάνω από 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη καθώς και σε αρκετά νησιά.

Νοσεί το 1,5% του πληθυσμού
Το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερά υψηλό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της χώρας να νοσεί σήμερα και να αποτελεί ενεργό κρούσμα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός στους 3.500 ασθενείς, ενώ ο μέσος κυλιόμενος του επταημέρου σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές είναι στις 452 ανά ημέρα. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει, με έναν στους δύο νοσηλευόμενους να είναι άτομα άνω των 75 ετών.

Παράλληλα, όμως, παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, με μείωση κατά 9% του κυλιόμενου μέσου των νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων που παραμένουν διασωληνωμένοι αναμένεται να μειωθεί στους 450 μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει υψηλός.

Η προηγούμενη νόσηση δεν αποτρέπει την επαναμόλυνση
Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, δεδομένα από μια πρόσφατη πειραματική μελέτη, που εξέτασε την αντισωματική απάντηση μετά από νόσο, επιβεβαίωσε ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει ικανή προστασία έναντι επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Ό­μικρον.

Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά και για τους ανεμβολίαστους άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα με το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ot.gr


Σχολιάστε εδώ