Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο – Σολτς: «Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε στρατιωτική κλιμάκωση»

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο – Σολτς: «Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε στρατιωτική κλιμάκωση»

• Τι είπαν Μπόρις  Τζόνσον και Γ. Στόλτενμπεργκ

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για τους πυραύλους και άλλα θέματα ασφάλειας με τη Δύση, μιλώντας στη Μόσχα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι εντάσεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δυτικών φόβων ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε ότι είναι πρόθεσή της, αναφέρει το Reuters.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με μία επικείμενη μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, την οποία ο ίδιος επιβεβαίωσε. Ο καγκελάριος Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, δήλωσε πως οι διπλωματικές οδοί δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ένα καλό σημάδι, και εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης.

«Είναι σίγουρα πιθανό να βρούμε λύση. Όσο δύσκολη και σοβαρή κι αν φαίνεται πως είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για αυτό πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών με την Δύση για να διασφαλισθεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν σήμερα οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες και στις οποίες κυριάρχησαν η ουκρανική κρίση και ο αγωγός Nord Stream 2.

«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι «ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας ότι «υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε»

Ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Ουκρανική κρίση: «Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ

«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Μπόρις  Τζόνσον βλέπει διπλωματικό άνοιγμα με τη Ρωσία, αλλά οι πληροφορίες δεν είναι ενθαρρυντικές

Η Βρετανία βλέπει σημάδια διπλωματικού ανοίγματος με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Ρωσία είπε ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές της μονάδες επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία, μετά από μέρες προειδοποιήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στη γείτονά της ανά πάσα στιγμή.

paron.gr με πηγές απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Φωτο: Ο Βλ. Πούτιν στη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς / Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via Reuters


Σχολιάστε εδώ