Με συνταγή 2012 – 2014 η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Με συνταγή 2012 – 2014 η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Πόλωση, σκάνδαλα, εξαγγελίες και παροχές

-Τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση

Eπιστροφή σε πρακτικές της περιόδου 2012 – 2014 σηματοδοτεί η αντιπολιτευτική τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Υψηλοί τόνοι, κριτική επί παντός, από τα μικρότερα έως τα πλέον σημαντικά, έμφαση σε ζητήματα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης με στόχο την πολιτική απαξίωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Και από την άλλη εξαγγελίες για «αλλαγή σελίδας», με παροχές, αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων, προσλήψεις, κρατικοποιήσεις τραπεζών, επιχειρήσεων κ.ά. Δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές και αφού η τακτική που ακολούθησε δεν απέδωσε καρπούς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει στη «συνταγή της επιτυχίας», που άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία στις αρχές του 2015.

Σήμερα, ωστόσο, ούτε οι συνθήκες είναι ίδεις ούτε τα δεδομένα παραπέμπουν σε εκείνη την περίοδο. Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στις εκλογές δεν υφίσταται. Μέσα από τον ολοκληρωτικό πόλεμο επιδιώκουν δύο πράγματα: Πρώτον, να φθείρουν όσο γίνεται την κυβέρνηση στο διάστημα που απομένει, ούτως ώστε να συ­μπιέσουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά την εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας. Και, δεύτερον, να συσπειρώσουν τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ (κινείται πέριξ του 55%), κάτι που θα ανεβάσει τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και θα δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων. Παράλληλα, πιστεύουν ότι με την τακτική αυτή θα περιορίσουν τις διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής και θα ανακόψουν μέρος της δυναμικής του.

Στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι αν στις πρώτες εκλογές η Νέα Δημοκρατία περιοριστεί γύρω στο 30% – 32%, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα προκαλέσει κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ακόμη πιο σημαντικό θεωρούν ωστόσο ότι με ένα τέτοιο ποσοστό η πρωτοβουλία των κινήσεων θα περάσει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, κάτι που έχει θέσει ως βασικό του στόχο ο Αλ. Τσίπρας.

Ενώ μέχρι πρότινος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, το τελευταίο δίμηνο έχει ανεβάσει στροφές και, εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεσμεύθηκε για αυξήσεις των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώσεις φόρων και άλλου είδους παροχές. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τελευταία την ακρίβεια οι πολίτες έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και κανένας δημοσιονομικός περιορισμός δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από στελέχη του κόμματος άνοιξε ξανά θέμα κρατικοποιήσεων τραπεζών και επιχειρήσεων (ΔΕΗ κ.ά.), κάτι που έρχεται σε κόντρα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Η… άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτήν τη φορά δεν υπάρχει το πρόβλημα του χρέους για να μπορούν οι Ευρωπαίοι να μας εκβιάσουν. Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ως τώρα να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά το γεγονός ότι το αφήνει να αιωρείται σημαίνει κάτι.

Πορεία στον λαό
Το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας θα εντείνει το «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση, στοχοποιώντας τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, με σκοπό να τον απαξιώσει πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών, ούτως ώστε το αίτημα για πρόωρες εκλογές και πολιτική αλλαγή να γίνει απαίτηση της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει τις στοχευμένες περιοδείες του στην περιφέρεια και θα πυκνώσει τις επαφές του με τους πολίτες. Όπου σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία θα στηλιτεύει την ανικανότητα και την αποτυχία της κυβέρνησης και συνάμα θα εκθέτει τις προτάσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ