Δεν βγάζει τετραετία ο Μητσοτάκης

Δεν βγάζει τετραετία ο Μητσοτάκης

Εκλογές φθινόπωρο του 2022 ή άνοιξη του 2023

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα, ενώ προϊόντος του χρόνου ενισχύονται οι ενδείξεις και πληθαίνουν τα σενάρια που προβλέπουν –ενίοτε και προεξοφλούν– ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ακόμη και τους προσεχείς μήνες.

Οι εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων, αλλά όχι μόνον, συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση –υπό τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει– πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κλείσει την τετραετία.

Και ως εκ τούτου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να προκηρύξει (πρόωρες) εκλογές πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή το αργότερο την άνοιξη του 2023, ενώ εντελώς ακραία φαντάζει η εκδοχή οι κάλπες να στηθούν την προσεχή άνοιξη, με την πανδημία να σαρώνει ακόμη τη χώρα. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις στα πολιτικά γραφεία φτάνουν σε τέτοιο επίπεδο δείχνει καθαρά ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών κατά τρόπο μη αναστρέψιμο. Και ως ζητούμενο η προσφυγή στις κάλπες έχει μπει στην καθημερινότητα όχι μόνο της αντιπολίτευσης, ως αίτημα και μέσο πίεσης, αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που καλείται να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της και να επανακαθορίσει τους στόχους της υπό το φως των νέων δεδομένων.

Σταθερά και… αμετακίνητα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της, ενώ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Σε μια προσπάθεια να φρενάρει τη φιλολογία που αναπτύσσεται όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό και η οποία δρα ανασταλτικά στο κυβερνητικό έργο, προκαλεί σύγχυση και τροφοδοτεί την αβεβαιότητα σε διάφορα επίπεδα. Την ίδια στιγμή ωστόσο πληθαίνουν οι εισηγήσεις ακόμη κι από στενούς συνεργάτες του, που του προτείνουν να αναζητήσει τον κατάλληλο χρόνο για να στήσει κάλπες. Και ως πιο ενδεδειγμένη περίοδο ορίζουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το σκεπτικό τους είναι ότι μέχρι τότε η πανδημία θα έχει υποχωρήσει, όπως και η ακρίβεια, θα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ θα έχει προηγηθεί και μια πολύ καλή, κατά τα φαινόμενα, τουριστική περίοδος. Υποστηρίζουν δε ότι η μετάθεσή τους για το 2023 εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά το βασικό αφήγημα. Θα μεσολαβήσει ο χειμώνας, με ό,τι απρόβλεπτο (κακοκαιρίες, καταστροφές κ.ά.) μπορεί να συνεπάγεται, αυξάνοντας την πολιτική φθορά για τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης μέχρι αυτήν τη στιγμή απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές και εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι με το πέρας της πανδημίας η χώρα θα μπει σε μια νέα περίοδο και ότι θα υπάρξει σαφής βελτίωση στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Κατά συνέπεια –όπως εκτιμά–, το κλίμα για την κυβέρνηση θα αλλάξει προς το καλύτερο. Επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι οι εκλογές να διεξαχθούν σε χρόνο μακριά από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, προκειμένου να έχει αμβλυνθεί και η δυσφορία των πολιτών.

Ούτως ώστε οι πολίτες την ώρα της κάλπης να κρίνουν και να αποφασίσουν με βάση το πραγματικό έργο της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015 – 2019. Η μοναδική υποχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό του, που φέρεται να συζητάει ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι κάλπες να στηθούν την άνοιξη του 2023, λίγους μόνο μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας.

Αρκετά στελέχη πάντως της κυβερνητικής παράταξης εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα αφενός και αφετέρου για την πορεία φθοράς στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνηση.

Διακατέχονται δε από τον φόβο του… απρόοπτου στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, που θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και θα κάνει ακόμη πιο δύσβατη τη διαδρομή για τη Νέα Δημοκρατία. Δικαίως φοβούνται, καθώς τη διετία που πέρασε η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί καταστάσεις και προβλήματα που δεν ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα της θητείας της. Από την πανδημία και το κύμα της ακρίβειας αλλά και την πρωτοφανή κακοκαιρία στην Αττική καθώς επίσης και τις καταστροφικές πυρκαγιές και τους σεισμούς. Υπό αυτό πρίσμα, οι 16 μήνες που μεσολαβούν μέχρι το τέλος της τετραετίας φαντάζουν αιώνας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ