Βόμβα μεγατόνων τινάζει στα άκρα τα κρατικά έσοδα
Εκρηκτικό το κοινωνικοοικονομικό κοκτέιλ
-Η Ελλάδα πρωταθλήτρια και στην ανεργία
Η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι επανειλημμένες αποτυχίες είσπραξης δασμολογικών εσόδων από τρίτες χώρες, οι οποίες εισάγουν προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οδηγήσει στην απώλεια υπέρογκων δασμολογικών εσόδων για την ΕΕ.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται σε στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ για την εξασφάλιση ζωτικών πόρων για την οικονομία της, την παραγωγική της ανασυγκρότηση –μετά την Covid-19– και την κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο.
Από τα διαφυγόντα δασμολογικά έσοδα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα προϊόντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καθίστανται αυτόματα λιγότερο ελκυστικά για τον τελικό καταναλωτή. Το γεγονός αυτό αναπαράγει τον φαύλο κύκλο των οικονομικών στρεβλώσεων μέσω της υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω έλλειψης εσόδων διακόπτουν τις παραγωγικές τους επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να επιταχύνεται η αποβιομηχανοποίηση της γηραιάς ηπείρου.
Η δημοσιονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας είναι δραματική.
Συγκεκριμένα, το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει στο δυσθεώρητο ύψος του 218,8%, όταν το 2009 ήταν 125%, με το spread του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έναντι του γερμανικού να κυμαίνεται πέριξ των 250 μονάδων βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου.
Επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα (στις 7/2/2022) στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης του 2021 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), οι κρατικές δαπάνες τη περίοδο 2020 – 2021 –εν μέσω πανδημίας– αυξήθηκαν μόλις κατά 1,84 δισ. ευρώ (από 85,11 δισ. ευρώ σε 86,95 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα να οξυνθούν με δραματικό ρυθμό οι κοινωνικές ανισότητες.
Το 14% του δημοσίου χρέους λήγει σε περίοδο μικρότερη των 12 μηνών
Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περίπου το 14% του δημοσίου χρέους λήγει σε περίοδο μικρότερη των 12 μηνών, καθιστώντας αυτόματα το ελληνικό κράτος δέσμιο των ευρωπαϊκών θεσμών για ευνοϊκή χρηματοδότηση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σκαρφαλώνει στο 3,1% για το 2022, σπαράζοντας στην κυριολεξία τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν μια περαιτέρω μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής λιτότητας. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάπτυξη φτάνει μόλις στο 4,9% για το 2022.
Η ανεργία στη νέα γενιά φτασε στα επίπεδα του 32% – 39%!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τους τελευταίους μήνες του 2021, πρωταθλήτρια για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται η Ελλάδα στην ανεργία (13% – 13,4%) σε σχέση με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη (7,2% και 6,5% αντίστοιχα). Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση για το μέλλον της πατρίδας μας, τη νέα γενιά. Η ανεργία στη νέα γενιά, σύμφωνα με τη Eurostat, τους τελευταίους μήνες του 2021 έφτασε στα επίπεδα του 32% – 39%, όταν στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη είναι 15,4% και 15,5% αντίστοιχα.
Σε κοινωνικό επίπεδο η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και δυσοίωνη, με τη Eurostat να αναφέρει στη δημοσίευσή της πως το 69,4% των νέων 18 – 34 ετών διαβιοί με τους γονείς του.
Δυσβάστακτο το οικονομικό βάρος από το πρόστιμο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για διαφυγόντα φορολογικά και δασμολογικά έσοδα…
Στο παραπάνω, εκρηκτικό κοινωνικοοικονομικό κοκτέιλ της ελληνικής κοινωνίας έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, εξαιτίας της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών, των ελεγκτικών μηχανισμών και της ΑΑΔΕ. Το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος δεν είναι άλλο από το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τις Ευρωπαϊκές Αρχές προς την Ελλάδα, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για διαφυγόντα φορολογικά και δασμολογικά έσοδα.
Σε περίπτωση που ισχύει το παραπάνω γεγονός, τίθενται τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:
1) Είναι σε θέση το ελληνικό κράτος και κατ’ επέκταση ο έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με ένα πρόσθετο χρέος, το οποίο μάλιστα προέρχεται από την ανικανότητα της ΑΑΔΕ;
2) Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση από τα αποτελέσματα της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών;
3) Θα κληθούν να απαντήσουν για τα διαφυγόντα φορολογικά και δασμολογικά έσοδα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ;
4) Έχουν λάβει γνώση οι Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν και εισαγγελικά καθήκοντα;
5) Αν έχουν λάβει γνώση (οι Ανεξάρτητες Αρχές), γιατί δεν έχουν ενεργήσει;
Είναι φανερό πως σε τέτοιους ζοφερούς καιρούς για την ελληνική οικονομία, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ως στρατηγικό στόχο την ορθή οργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με γνώμονα τη στήριξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση του συνόλου των ελλήνων πολιτών.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ