Κτηματολόγιο: Σε 60 μέρες, μόνο ψηφιακά πιστοποιητικά

Κτηματολόγιο: Σε 60 μέρες, μόνο ψηφιακά πιστοποιητικά

Σχεδιάζεται τα πιστοποιητικά από τον Απρίλιο να παρέχονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά απ’ όλα τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις ουρές.

Σημειώνεται πως μέσα στο επόμενο διάστημα τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία, με 75 υποκαταστήματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως μέχρι στιγμής λειτουργούν 9 κτηματολογικά γραφεία και 40 υποκαταστήματα.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες των κτηματολογικών γραφείων βρίσκο­νται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και στο Κτηματολόγιο (ktimatologio.gov.gr) και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από πολίτες (αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων από δικηγόρους), ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, αυτόματο προδικαστικό έλεγχο, αυτόματο υπολογισμό τελών και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το 2022 είναι χρονιά-ορόσημο για το Κτηματολόγιο, καθώς είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους –έστω και με καθυστέρηση– χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών, ώστε να μη χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περιέλθουν στο Δημόσιο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ