Αυταρχικός διορισμός νέου διοικητικού  συμβουλίου στο ΙΙΒΕΑΑ

Αυταρχικός διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου στο ΙΙΒΕΑΑ

-Από τον υπουργό Αναπτύξεως και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, χωρίς νομότυπες διαδικασίες και αρμοδιότητα του υπουργείου του

Οι αναγνώστες του «ΠΑΡΟΝ» έχουν παρακολουθήσει τα διάφορα επεισόδια ενός σίριαλ, το οποίο εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια περίπου και αφορά τη διοίκηση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, έργο ζωή τους αείμνηστου ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα.

Η περιπέτεια του Ιδρύματος έχει να κάνει με τον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Η αρχή της αναταραχής έγινε μετά την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Ιδρύματος, με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσε τη σύνθεση του ΔΣ. Τα μέλη του ΔΣ αυξήθηκαν από πέντε σε επτά. Εισήχθη επίσης στον νόμο η πρόνοια να εκλέγονται κατά προτεραιότητα, ως μέλη του ΔΣ, ακαδημαϊκοί με ειδίκευση στην Ιατρική και στη Βιολογία. Η αλλαγή του νόμου από τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν, βεβαίως, τόσο αθώα. Έγινε σε συνεννόηση με συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς και με την πολιτική υστεροβουλία του ελέγχου του Ιδρύματος. Υστεροβουλία υπήρχε επίσης στις προθέσεις και στις επιδιώξεις ορισμένων ακαδημαϊκών, που ενεπλάκησαν στο θέμα της τροποποιήσεως του νόμου.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών συνήλθε σε συνεδρίαση και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τα πέντε μέλη του νέου ΔΣ, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, εκλέγονται από την Α΄ Τάξη των θετικών Επιστημών. Τα άλλα δύο εκλέγονται από την Ολομέλεια. Μεταξύ των πέντε εκλεγέντων δεν περιλαμβάνονται βιολόγοι και ιατροί, όπως προέβλεπε η τροποποίηση του νόμου. Για δύο, τουλάχιστον, από τους ιατρούς και βιολόγους είχαν προβληθεί κωλύματα, τα οποία ήταν ασυμβίβαστα με την εκλογή τους ως μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η νόμιμη προθεσμία για την προβολή εντάσεως στην εκλογή των πέντε παρήλθε, χωρίς να έχει προβληθεί ένταση, οπότε η εκλογή των πέντε εθεωρήθη τελεσίδικη.

Η τότε όμως πρόεδρος της Ακαδημίας Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, υποκλινόμενη στις πιέσεις άλλων ακαδημαϊκών, δεν συναίνεσε στη νομιμότητα της εκλογής και δεν συνεκάλεσε την Ολομέλεια για τη συμπληρωματική εκλογή των άλλων δύο μελών του ΔΣ απ’ αυτήν. Μεσολάβησαν από τότε πολλά επεισόδια του δράματος, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφάσεις που δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή μετά την αυθαίρετη απόφαση του παρελθόντος προέδρου της Ακαδημίας κ. Χριστοφόρου να προχωρήσει σε νέα εκλογή των πέντε μελών από την Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών και των άλλων δύο από την Ολομέλεια. Εξελίχθηκαν κωμικοτραγικές σκηνές, με παραιτήσεις μελών, έντονες αντεγκλήσεις και διαμάχες και παράτυπη ανάκληση παραιτήσεως, με αποτέλεσμα τα πρακτικά των συνεδριάσεων τόσο της Α΄ Τάξεως των Θετικών Επιστημών όσο και της Ολομέλειας να είναι σε α­ντίφαση με τις αποφάσεις που πάρθηκαν και η εκλογή του νέου ΔΣ να αμφισβητείται και από μέλη του, όπως ο Χαράλαμπος Ρούσσος, που έστειλε γι’ αυτό και δριμύτατη επιστολή στον Τύπο, και ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, που είχε υποβάλει παραίτηση πριν από την εκλογή του ως μέλους.

Ως αποτέλεσμα της καταστάσεως αυτής, στο έγγραφο, το οποίο διεβιβάσθη στον υπουργό Αναπτύξεως και Επενδύσεως, για τον διορισμό του νέου ΔΣ, δεν έχει επισυναφθεί το πρακτικό της εκλογής, αλλά σχέδιο πρακτικού, για να παραλειφθούν απ’ αυτό όσα δεν ήταν σκόπιμο να περιληφθούν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης προχώρησε στην έκδοση αποφάσεως για τον διορισμό νέου ΔΣ (βλ. ΦΕΚ 24ης Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 37) χωρίς να έχει τη νόμιμη αρμοδιότητα, εφόσον η Ακαδημία είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Στην πραγματικότητα το υπουργείο έχει συναρμοδιότητα σε ό,τι αφορά μόνο τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών (Γραμματεία Τεχνολογίας και Καινοτομίας). Η αυθαίρετη αυτή απόφαση του υπουργού Αναπτύξεως και Επενδύσεως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αναταραχής, που θα σκιάσουν την προοπτική του Ιδρύματος και τις δραστηριότητές του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ