Θρακιώτικα: Όπως… Τουρκία

Θρακιώτικα: Όπως… Τουρκία

Μπροστά στο σχολείο της Φιλύρας, που υπάγεται στον Δήμο Αρριανών, προπύργιο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην ελληνική Θράκη, η Δημοτική Αρχή τοποθέτησε ένα μνημείο –με την αισθητική… κοτρόνας–, όπου αναγράφεται ο λόγος της τοποθέτησης στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά.

Μάλιστα, η πλευρά με τη μετάφραση στην τουρκική είναι στημένη προς τον δρόμο, για να τη βλέπουμε όλοι…

Σύμφωνα με τη μετάφραση (tourkikanea.gr) αναγράφεται το εξής: «Εγκαινιάστηκε από τον Μουσταφά Ντουντάρ, Δήμαρχο Οσμανγκαζί Προύσας, και τον Ριτβάν Αμέτ, Δήμαρχο Αρριανών, εις μνήμην του δημοσιογράφου Μουσταφά Τζαμπάζ»…
Αν κάποιος… προσγειωνόταν έξω από το σχολείο, χωρίς να γνωρίζει πού είναι, σίγουρα θα… κατατοπιζόταν πλήρως. Και αν κάποιος του εξηγούσε τι… συμβολίζει ο Τζαμπάζ, τότε εύλογα θα συμπέραινε ότι η περιοχή αποτελεί τουρκική αποικία…

Ο Μουσταφά Τζαμπάζ καταγόταν από το Σκάλωμα του Δήμου Αρριανών. Σπούδασε και δραστηριοποιού­νταν όμως στην Τουρκία. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, δεν είχε λάβει την τουρκική ιθαγένεια και δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα τη λάμβανε κάποτε (μάλλον όχι, για ευνόητους λόγους), επειδή σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Πόλη κατά τη διάρκεια της απόπειρας του… λεγόμενου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί τον πυροβόλησαν στο στήθος…

Εξαιτίας, λοιπόν, του θανάτου του, θεωρείται «μάρτυρας» από το επίσημο τουρκικό κράτος και τιμάται. Ο Ριτβάν, έλληνας μουσουλμάνος και δήμαρχος εντός ελληνικής επικράτειας με προσανατολισμό στη «μαμά πατρίδα», θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει τον ήρωα στον τόπο που διοικεί. Και το έπραξε, με τον τρόπο που αυτός ήθελε, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα…

Βολτάροντας…

Καμία εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί. Κάνουν ό,τι θέλουν απροκάλυπτα και χωρίς κανέναν έλεγχο. Τρανό παράδειγμα η «κοτρόνα».
Αν ο Τζαμπάζ είναι «μάρτυρας», τότε ο Σαδίκ, με τόση… ταλαιπωρία που έδωσε –και πήρε–, δικαιολογημένα, όχι μόνο αναβαπτίζεται, αλλά είναι ικανός να σταθεί, ισότιμα μάλιστα, δίπλα σε έναν… Αττίλα, έναν… Ταμερλάνο, έναν… Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή και πάει λέγοντας…

Οι κάτοικοι της ελληνικής Θράκης, δυστυχώς, είναι συνηθισμένοι σε αυτήν την άθλια συνθήκη, η οποία ολοένα γιγαντώνεται. Και, κυρίως, είναι συνηθισμένοι να… τα μαθαίνουν τελευταίοι. Όταν πλέον όλα έχουν συντελεστεί…

Ποστάρει ο άλλος «συμπολίτης» μας, ο Αμπντουλάχ Ερέν, που είναι πρόεδρος της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων, ότι με αφορμή την 75η επέτειο από τη γέννηση του Σαδίκ πήρε σβάρνα όλα τα χωριά της ελληνικής Θράκης, για να τον… συστήσει και στον τελευταίο βοσκό (γιατί αυτός θα κάνει τη διαφορά). Και με τον πιο… φυσικό τρόπο αναφέρει: «Στο 75ο έτος από τη γέννηση του Σαδίκ Αχμέτ, ενός ηγέτη του αγώνα για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη του ‘‘τουρκισμού της Δυτικής Θράκης’’, γυρνώντας από χωριό σε χωριό και κεντώντας τη συνείδηση της ταυτότητας και του ανήκειν σε νου και καρδιές, τιμήσαμε τη μνήμη του μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Χουλουσί Ακάρ και πολλούς πολύτιμους μετέχοντες».
Είμαστε με τα καλά μας;

Κερασάκι

Φυσικά και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισφράγιζε αυτόν τον… περίπατο, που δεν έχει τέλος… Με γραπτό του μήνυμα στο «Πρόγραμμα Μνήμης για τα 75 χρόνια από τη Γέννηση (σ.σ.: ναι, με κεφαλαίο) του Σαδίκ Αχμέτ» σημειώνει με νόημα: «Ως 84 εκατομμύρια, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να προστατεύουμε, με όλες τις δυνατότητές μας, τους αδερφούς μας στη ‘‘Δυτική Θράκη’’»…

Πάντως, για να… φτάσει εκεί, προηγήθηκε όλο το «ποίημα»:
«Μνημονεύω με ευσπλαχνία, για άλλη μια φορά, τον αξέχαστο ηγέτη των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’ δρ Σαδίκ Αχμέτ κατά την 75η επέτειο γέννησής του. Ο γιατρός Σαδίκ Αχμέτ, με τον αγώνα του για δικαιώματα και ελευθερίες, έγινε πηγή έμπνευσής όχι μόνο για τους ‘‘Τούρκους της Δυτικής Θράκης’’ αλλά και για όλη την Τουρκο-Ισλαμική γεωγραφία και τους καταπιεσμένους λαούς. Ήταν ένας αγωνιστής, πιστός στον αγώνα του, σύμφωνα με το όνομά του, ο οποίος δεν δίστασε να πληρώσει το τίμημα για τις αξίες που πίστευε. Ήταν επίσης ένας σημαντικός διανοούμενος, για τον οποίο γινόταν αναφορά στο όνομά του για τη διορατικότητά του, την οξυδέρκειά του και το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρό του. Στήριζε την ύπαρξη της “τουρκικής ταυτότητας”, ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο, που απαγορεύονταν να λες ‘‘Τούρκος’’, ήταν ένας θαρραλέος άνθρωπος που φώναζε “ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΩ”. Ο Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος ήταν η θαρραλέα φωνή της ‘‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’’, με μια στάση Αρχών και αποφασιστικότητας διεκδίκησε την ‘‘Τουρκική’’ ταυτότητα και έστησε θρόνο στην καρδιά όλου του έθνους μας από 7 χρονών μέχρι 70, μαζί με τους αδελφούς μας της ‘‘Δυτικής Θράκης’’. Παρά τα κάθε είδους εμπόδια και πιέσεις, ο γιατρός Σαδίκ Αχμέτ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στα επιτεύγματα της ‘‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’’. Μέχρι οι ‘‘Τούρκοι της Δυτικής Θράκης’’ να αποκτήσουν εξ ολοκλήρου τα δικαιώματά τους, που παραβιάζονται, αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώ­σει και εύχομαι να συνεχίσει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από καρδιά σε καρδιά, σαν μια ιερή δάδα. Και σε αυτήν τη διαδικασία, εμείς ως 84 εκατομμύρια, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να προστατεύουμε, με όλες τις δυνατότητές μας, τους αδερφούς μας στη ‘‘Δυτική Θράκη’’. Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο τα οφέλη των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’, στη βάση των διμερών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου. Κάνοντας όλα αυτά, φυσικά, δεν θα παραλείψουμε να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας σε ονόματα-σύμβολα του αγώνα της ‘‘Δυτικής Θράκης’’, όπως τον γιατρό Σαδίκ Αχμέτ».

Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για τους ήρωες των Ιμίων και τους μνημονεύουμε (επιτέλους τους απομνημονεύσαμε), καλό είναι να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι πέρα από τις τιμές και τις αναφορές στη μνήμη τους, έχουμε χρέος να τη σεβόμαστε κιόλας…

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ