Γιάννης Στουρνάρας: Οδηγός μου, δύο ήρωες, ο Προμηθέας και ο Αυρήλιος…

Γιάννης Στουρνάρας: Οδηγός μου, δύο ήρωες, ο Προμηθέας και ο Αυρήλιος…

[Εξομολογήσεις…]

«Δύο είναι οι ήρωες, είτε μυθικοί ή υπαρκτοί, στους οποίους ανέτρεξα και άντλησα δύναμη, όταν αισθάνθηκα καταπίεση και βία σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Ο πρώτος είναι ο Προμηθέας, που αψήφησε την οργή του Δία (δηλαδή της απόλυτης εξουσίας), προκειμένου να εφοδιάσει το ανθρώπινο γένος με τη δύναμη της φωτιάς (σήμερα τη δύναμη της γνώσης και της επιστήμης).

Ο Προμηθέας, όπως δίδαξε ο Αισχύλος αλλά και άλλοι συγγραφείς, έχει αρχές, δεν τις θυσιάζει, επιλέγει την αυτοθυσία, είναι ανιδιοτελής, προνοητικός, προβλέπει, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Το αποτύπωμά του είναι αιώνια πηγή έμπνευσης, ορθολογισμού, αισιοδοξίας, θάρρους, τα οποία αποτελούν θεμέλια αντίστασης σε κάθε μορφής καταπίεσης. Ο δεύτερος είναι ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, απόλυτος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, και της φιλοσοφίας των Στωικών.

Επί των ημερών του, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη ακμή της. Έγραψε ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα της ύστερης αρχαιότητας.

‘‘Τα εις εαυτόν’’, παγκόσμιο μνημείο ειλικρίνειας, αυτοκριτικής, εσωτερικής διαύγειας, αναζήτησης και ορθολογικής σκέψης. Μέσω της ενδοσκόπησης κατάφερε να σταθεί συνεπής στις ιδέες του και να μην παρασυρθεί από τη δίνη της εξουσίας. Έμεινε σταθερός, αποτελώντας το απόλυτο παράδειγμα ανθρώπου της πράξης, και μάλιστα σε ύπατο αξίωμα, και ταυτοχρόνως κορυφαίου στοχαστή, αφήνοντας πλούσια φιλοσοφική παρακαταθήκη».

Υπογραφή: Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ