Βαρουφάκης: Άλλη μια φορά, διασυρμός του Κοινοβουλευτισμού. Δεκαετίες τώρα οι πολίτες ακούν τις λέξεις «Εξεταστική Επιτροπή», κουνάνε το κεφάλι, και σκέφτονται «Άλλη Μια Συγκάλυψη».

Βαρουφάκης: Άλλη μια φορά, διασυρμός του Κοινοβουλευτισμού. Δεκαετίες τώρα οι πολίτες ακούν τις λέξεις «Εξεταστική Επιτροπή», κουνάνε το κεφάλι, και σκέφτονται «Άλλη Μια Συγκάλυψη».

“Δεν ξέρω αν θυμάστε αυτό που είχε πει ο Orson Welles στον “Πολίτη Κέιν”: «Θα πιστέψουν αυτό που θα τους πω να πιστέψουν». Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Ελλάδα. Ο κόσμος απλά δεν πιστεύει τίποτα” ανέφερε κατά την ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Λίστα Πέτσα.

Ενώ τόνισε πως για “άλλη μια φορά, διασυρμός του Κοινοβουλευτισμού. Δεκαετίες τώρα οι πολίτες ακούν τις λέξεις «Εξεταστική Επιτροπή», κουνάνε το κεφάλι, και σκέφτονται «Άλλη Μια Συγκάλυψη»”.

Ολόκληρη η ομιλία

Δεν ξέρω αν θυμάστε αυτό που είχε πει ο Orson Welles στον “Πολίτη Κέιν”: «Θα πιστέψουν αυτό που θα τους πω να πιστέψουν». Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Ελλάδα. Ο κόσμος απλά δεν πιστεύει τίποτα.

Για τον ολιγάρχη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για τον έχοντα την εξουσία, ένας λαός που δεν μπορεί να πιστέψει τίποτα είναι το ίδιο χρήσιμος μ’ έναν λαό στον οποίο ο ολιγάρχης του υπαγορεύει τι να πιστεύει.

Για τη Βουλή των Ελλήνων είναι αυτό-αναίρεση.

Άλλη μια φορά, διασυρμός του Κοινοβουλευτισμού. Δεκαετίες τώρα οι πολίτες ακούν τις λέξεις «Εξεταστική Επιτροπή», κουνάνε το κεφάλι, και σκέφτονται «Άλλη Μια Συγκάλυψη».

Επειδή χωρίς ενημέρωση δεν υπάρχει καν η ελπίδα της Δημοκρατίας, καλή τη πίστει, συμμετείχαμε. Πολύ γρήγορα φάνηκε το φιάσκο.

Το ανέκδοτο με το βατράχι που παίρνει στους ώμους του τον σκορπιό και μετά αναρωτιέται γιατί τον τσίμπησε, το ξέρετε. Επειδή είναι στη φύση του!

Σα να κάνουμε εξεταστική για το αν τσιμπήθηκε το βατράχι [που στην περίπτωση αυτή είναι η κοινή γνώμη] με τους μεν να λέτε, όχι, δεν τσιμπήθηκε και οι δε να λέτε όχι τσιμπήθηκε, αλλά ούτε οι μεν ούτε οι δεν να αναφέρεστε στον σκορπιό στην ολιγαρχία, που είναι στη φύση της να «το κάνει όπως ο Πολίτης Κέιν» να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη.

Εμείς, πράγματι καλή τη πίστει, συμμετείχαμε μπας και τεθεί το μόνο ερώτημα που έχει αξία: Ποιος ευθύνεται που ο σκορπιός καβάλησε το βατράχι; Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε την κοινή γνώμη από την αποσιώπηση και την διαστρέβλωση των πραγματικών προβλημάτων, των πραγματικών ειδήσεων;

Πραγματικές ειδήσεις που δεν θα ακούσετε ποτέ από τα κανάλια των ολιγαρχών, μερικά μόνο παραδείγματα για να μην ξεχνιόμαστε:

Δεν ήταν είδηση οι σακούλες με τα ευρώ που το 2007, κατά κοινή ομολογία, εξαγοράστηκαν συνειδήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Είδηση θα ήταν η υπενθύμιση ότι οι σακούλες είχαν μέσα δανεικά και στο βάθος μνημόνια.

Ακόμα σημαντικότερη είδηση θα ήταν σήμερα ότι το έργο επαναλαμβάνεται. Νέες σακούλες με νέα δανεικά που φορτώνει η Μητσοτάκης ΑΕ στους πολίτες χρεοκοπώντας ακόμα πιο πολύ το «θωρακισμένο από τη ΝΔ κράτος» κι έχει ο θεός για μετά τις εκλογές. Όπως και το 2007, δίνετε μερικά φιλοδωρήματα τα οποία τα χρεώνετε στον κόσμο και τα οποία θα του απαιτήσετε να τα πληρώσει πολύ ακριβά μετά τις εκλογές: όπως κάνατε και μετά το 2007. Να τι θα ήταν είδηση: Όχι βέβαια για ΜΜΕ που ανήκουν σε αυτούς που ζουν πλουσιοπάροχα από τα περιεχόμενα της σακούλας των δανεικών!

Η καλοδεχούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφαίρεσε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει το ενεργητικό του κατά 1 δισ. με την περιουσία του να μειώνεται από τα 6 στα 5 δισ. ευρώ. Τι νέες εγγυήσεις θα ζητήσουν οι δανειστές; Τώρα μάλιστα που, από το 2016 μέχρι σήμερα, το Δημόσιο Χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά; Να μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα γίνει ποτέ στα ΜΜΕ της ολιγαρχίας η οποία ζει από τους δανειστές.

Μιας και μιλώ για την ΕΥΔΑΠ, γνωρίζετε ότι ο Τζόν Πόλσον έχει το 10% των μετοχών και άλλο ένα 28% το διαχειρίζεται μέσω του χρηματιστηρίου; Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συγκεκριμένα η SEC που επιβλέπει τις χρηματαγορές, θα έπρεπε να είναι φυλακή μετά την αποκάλυψη της κομπίνας Abacus 2007 AC1 και δεν είναι ελέω κυβέρνησης Ομπάμα που αποφάσισε να παύσει τη δίωξή του. Να μια είδηση που δεν θα ακούσετε ποτέ από τα ΜΜΕ.

Πάμε στην ακρίβεια; Όταν το ΜέΡΑ25 ζητά άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15%, σύσσωμο το μνημονιακό μπλοκ και τα ΜΜΕ ουρλιάζουν: Τι είναι αυτά που λέτε; Εδώ είναι Ευρώπη, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Να μια είδηση που δεν θα ακουστεί: Στην Πολωνία ο ΦΠΑ στα τρόφιμα από 5% πήγε στο 0% και στο ηλεκτρικό από το 23% στο 5%.

Και δεν είναι μόνο οι ειδήσεις είναι και οι αναλύσεις που ποτέ δεν γίνονται στα ΜΜΕ. Να ένα παράδειγμα: Ακόμα και στο 0% να πάει ο πληθωρισμός το 2024, οι τιμές των φτωχών θα έχουν ανέβει απελπιστικά σε σχέση με το 2019, με τους μισθούς ίδιους και το χρέος θεόρατο ΧΡΕΟΣ. Ποιο ΜΜΕ θα το αναλύσει αυτό; Κανένα!

Στο μεταξύ τα fakenews δίνουν και παίρνουν:

Ό,τι κατάφορο ψέμα πουν οι κυβερνώντες, παρουσιάζεται ως θέσφατο: Είμαστε μια χώρα με 1 εκ. 100 χιλ. άνεργους εκ των οποίων η ΕΛΣΤΑΤ «κρύβει» τους μισούς με τα νέα Greek Statistics τους επιδοτούν από τον ΟΑΕΔ, κι από αλλού, χωρίς να τους μετρούν ως ανέργους ενώ παράλληλα τους παραδίδουν στη μαύρη οικονομία με μεροκάματο όσο-όσο κι όποτε τους χρειαστεί ο εργοδότης. Και έχεις μέσα μαζικής εξαπάτησης που γιορτάζουν μαζί σας την μείωση της ανεργίας! Αυτή είναι η κατάντια της ελληνικής μιντιακής δημοκρατίας.

Για τον ΕΦΚΑ που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης τώρα νομοσχέδιο και εξυπηρετείται ο κομματικός στρατός με μισθό 7800 ευρώ, θα πει κάποιο ΜΜΕ;

Κι όταν ακόμα και κάποιος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντισυστημικός βγει και πει μερικές αλήθειες, τον τρώει το σκοτάδι. Προχθεσινά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων κάνουν λόγο για 50% πτώση της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο στον Ιανουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Και τί έγινε; Ο πολύς κ. Μπρατάκος οργάνωσε πραξικόπημα για την σημερινή καρατόμηση του προέδρου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων, του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και την αντικατάστασή του από κάποιον με επιδόσεις στην σιωπή. Να μια είδηση που δεν θα παίξει στα κανάλια της ολιγαρχίας απόψε: ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου επειδή είπε αλήθειες που δεν συνάδουν με το αφήγημα της Μητσοτάκης ΑΕ για το λιανικό εμπόριο το οποίο έχετε διαλύσει.

Αναρωτιούνται οι πολίτες: Μα θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Και βέβαια θα μπορούσε.

To ΜέΡΑ25 εστιάζουμε στην ουσία, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Όλα τα άλλα περισσεύουν.

Η λογική της δημοπρασίας σε ραδιοτηλεόραση με πλειοδότη-ολιγάρχη.

Με μια Προδιαγεγραμμένη η Υποτίμηση της Νοημοσύνης του Κοινού (βλ. Rupert Murdoch) ιδίως ενός εξουθενωμένου κοινού.

Σε μια χώρα που η ολιγαρχία ζει με δανεικά από την τρόικα, προφανώς τα ΜΜΕ που χτυπά με αυτά τα δανεικά χρήματα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πιστεύει κανείς τίποτα για να απλωθεί ένα πέπλο απιστίας, απαξίωσης και απαισιοδοξίας έτσι ώστε κανείς να μην πιστεύει πια ότι υπάρχει εναλλακτική.

Εμείς, συμμετείχαμε υπό την προϋπόθεση ότι θα καλούσαμε ως μάρτυρα όχι απλά το βατράχι που δηλητηριάστηκε από την παραπληροφόρηση αλλά τον ίδιο τον σκορπιό: τους ολιγάρχες-ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Με την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής το ΜέΡΑ25 κατέθεσε κατάλογο μαρτύρων που συμπεριλάμβανε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, συγκεκριμένα τους κκ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζο, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Θοδωρή Κυριακού, Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη.

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση απέρριψαν το αίτημά μας. Αντ’ αυτού επιδόθηκαν σε παρωδία. Μετέτρεψαν την Επιτροπή σε 3ης κατηγορίας «μεσημεριανάδικο» πετυχαίνοντας έτσι να μην πιαστεί στο στόμα κανενός ούτε ένας από τους ολιγάρχες-ιδιοκτήτες.

Τότε αποχωρήσαμε – ως οφείλαμε – αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε τη διακομματική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες.

Σήμερα, διαβάζουμε τα πορίσματά σας και γελάμε.

Για τη ΝΔ όλα καλά στον τελειότερο των εφικτών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα είναι οι κυβερνητικές και υπηρεσιακές ευθύνες για τη Λίστα Πέτσα. Δεν λέω, δίκιο έχετε, με τη Λίστα Πέτσα η Μητσοτάκης ΑΕ το τερμάτισε, γκρέμισε ό,τι είχε μείνει από την βιτρίνα του αστικού κράτους. Αλλά, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, να σας ρωτήσω κάτι:

Αυτό είναι το πρόβλημα; Αυτή η ρίζα του προβλήματος;

Το πρόβλημα για εσάς είναι ο «τρόπος» με τον οποίο μοιράστηκε στους ολιγάρχες το δημόσιο χρήμα;

Αν μοιραζόταν αλλιώς, με κριτήρια και μεγαλύτερη διαφάνεια, θα ήταν όλα καλά κι όλα ωραία;

Αν τα κανάλια δόξαζαν τον κ. Μητσοτάκη με μεγαλύτερο τακτ και έλεγαν και κάποια πράγματα καλύτερα για τον κ. Τσίπρα, θα ήταν όλα εντάξει; Αν σας έδιναν 30% στις δημοσκοπήσεις θα τις θεωρούσατε καλές και αγαθές;

Για να έχουμε καλό ρώτημα: Θεωρείτε εσείς ότι ο Σκαι του κ. Αλαφούζου, ο Σταρ και ο Άλφα του κ. Βαρδινογιάννη, το Mega του κ. Μαρινάκη, γενικά όλα αυτά τα μέσα, προπαγανδίζουν υπέρ των ολιγαρχικών συμφερόντων στα μεγάλα έργα, στην υγεία, στην παιδεία, ότι εχθρεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, του νερού και της ΔΕΗ λόγω των εκατομμυρίων της Λίστας Πέτσα;

Αν όχι δηλαδή αν συμφωνείτε με το ΜέΡΑ25 ότι η σαπίλα πάει βαθύτερα, ότι το πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ,

τότε γιατί δεν συνταχθήκατε με την απαίτησή μας να κληθούν οι ολιγάρχες ενώπιον της Εξεταστικής;

Η απάντηση απλή: Επειδή η ηγεσία σας πασχίζει να τους εγγυηθείτε ότι μια δική σας κυβέρνηση δεν θα θίξει τα συμφέροντά τους. Είμαι άδικος; Ξέρετε ότι δεν είμαι.

Μιας και αναφέρθηκα στις δημοσκοπήσεις που τόσο σας νοιάζουν, μια παρατήρηση:

Τους προοδευτικούς πολίτες, την Αριστερά, δεν μας αφορούν οι δημοσκοπήσεις, οι προβλέψεις. Τους μετεωρολόγους, βέβαια οι προβλέψεις είναι η δουλειά τους. Η

δική μας δουλειά είναι να δημιουργούμε την ατμόσφαιρα λαϊκής ανάτασης, το ριζοσπαστικό πολιτικό κλίμα, όχι να το προβλέπουμε.

Αν λαμβάναμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είχαμε φτιάξει το ΜέΡΑ25.

Αν λαμβάναμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι, τελικά, ο λαός πρέπει να αγαπά πολύ τους ολιγάρχες.

Ότι νοιάζεται να μην εκτίθενται οι άνθρωποι να μην πιάνει κανείς από εμάς τα ονόματά τους στο στόμα μας.

Έχετε παρατηρήσει ότι, κάθε φορά που ονομάζω ολιγάρχη εδώ, στην Ολομέλεια, το ΜέΡΑ25 χάνει κι από ένα τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις των καναλιών; Έτσι που πάνε θα αντιγράψουν τα αρνητικά επιτόκια και θα μας δίνουν αρνητικά ποσοστά!

Δεν καταλαβαίνουν φαίνεται ότι, έτσι, μας ανεβάζουν στα μάτια των πολιτών.

Ότι η απέχθεια των ολιγαρχών είναι για εμάς μετάλλιο τιμής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτή την ανεξεταστέα εξεταστική που στόχος ήταν να μην εξετάσει τίποτα, να μην αποκαλύψει τίποτα, η Βουλή των Ελλήνων υποβαθμίζεται κι άλλο σήμερα.

Τα πράγματα είναι απλά. Το άλφα και το ωμέγα των της ποιότητας των ΜΜΕ είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Τρεις είναι οι εναλλακτικές για κάθε κοινωνία όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα:

Κρατική Ραδιοτηλεόραση, με εκείνους που ελέγχουν το κράτος να μας λένε τι να πιστεύουμε.

Ιδιωτική Ραδιοτηλεόραση, με τους υπάλληλους των ολιγαρχών να μας λένε τι να πιστεύουμε.

Και, αυτό για το οποίο παλεύει το ΜέΡΑ25: Κοινωνική Ραδιοτηλεόραση που δεν ανήκει ούτε στο κράτος ούτε σε ιδιώτες-ολιγάρχες, αλλά με διαχειριστικό μοντέλο μεταξύ του BBC και της αυτό-διαχειριζόμενης ΕΡΤ-open, και βέβαια με λογοδοσία σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ΔΙΑΣΚΕΠ, ένα διαβουλευτικό συμβούλιο κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών.

Θα ήταν πολύ όμορφο να γίνει μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Μια συζήτηση που, δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε την ώρα που διαγκωνίζεστε για την εύνοια των ολιγαρχών.

Εμείς, την συζήτηση αυτή δεσμευόμαστε να την ανοίξουμε εκεί έξω, στην κοινωνία, και να φέρνουμε εδώ στη Βουλή τον απόηχό της.

Φωτο αρχείου απο παλαιότερη ομιλία στη Βουλή


Σχολιάστε εδώ