Τι κουβέντιασαν οι εκπρόσωποι των Αρμενίων με τον Ερντογάν – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές κοινότητες

Τι κουβέντιασαν οι εκπρόσωποι των Αρμενίων με τον Ερντογάν – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές κοινότητες

Τον εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας στην Τουρκία συνάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της ολιγάριθμης πλέον κοινότητας και να υποσχεθεί τη λύση τους, με πρώτο εκείνο των εκλογών στα βακουφικά ιδρύματα και στις κοινότητες.

Σε αντίθεση με τους Αρμενίους, οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων και του ΔΣ του ΣΥΡΚΙ (Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), που ασχολείται με τις κοινοτικές περιουσίες, έγιναν δεκτοί στην Άγκυρα από τον… υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Μπουρχάν Ερσόι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΥΡΚΙ εξέφρασαν, τόσο στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στον γενικό διευθυντή, τους προβληματισμούς τους σχετικά με σειρά θεμάτων που απασχολούν τη ρωμαίικη κοινότητα.

Μεταξύ αυτών ήταν και το θέμα των εκλογών στα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στον ΣΥΡΚΙ σχετικά με τη διεξαγωγή τους, το ΔΣ υπογράμμισε τη σημασία του δημογραφικού ζητήματος που αντιμετωπίζει η κοινότητα και συζητήθηκε η δυνατότητα επαναπατρισμού Ρωμιών και ανάκτησης της τουρκικής υπηκοότητας για όσους την έχουν χάσει. Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η επιστροφή της κοινοτικής περιουσίας, το ζήτημα των ομογενειακών σχολείων κ.ά. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. υπουργός Εσωτερικών και ο κ. Γενικός Διευθυντής παρέλαβαν σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΚΙ.

Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο πρώτος πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ κ. Λάκης Βίγκας, εκ των ιδρυτών του συνδέσμου, πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Με νέο αίμα…
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές κοινότητες εισπράττουν δεσμεύσεις και υποσχέσεις από την Ά­γκυρα. Η εκλογή νέων διοικήσεων είναι ένα πρώτο βήμα, όπως και η διαδικασία επιστροφής κατασχεμένων περιουσιών. Κυρίως, όμως, είναι εμπλουτισμός της γερασμένης και αποδεκατισμένης ελληνικής κοινότητας Κωνσταντινούπολης με νέο αίμα… Είτε με επιστροφή της υπηκοότητας είτε με εγκατάσταση νέων, δεύτερης και τρίτης γενιάς Κωνσταντινουπολιτών…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ