ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μείωση ΦΠΑ στην τμηματική παραγωγή των βιβλίων

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μείωση ΦΠΑ στην τμηματική παραγωγή των βιβλίων

Eπιστολή έστειλε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: (Σ.ΕΚ.Β.) προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την πρόσφατη αναγγελία του για πρόθεση του υπουργείου να μειώση τον Φ.Π.Α. σε ορισμένους κλάδους (τρόφιμα κλπ) ζητώντας να εξεταστεί και η περίπτωση μείωσης του Φ.Π.Α. στην τμηματική παραγωγή των βιβλίων.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

“Πρόσφατα αναγγείλατε την πρόθεσή σας για μείωση του Φ.Π.Α. σε ορισμένους κλάδους (τρόφιμα κλπ). Παρακαλούμε, να εξετάσετε και την περίπτωση μείωσης του Φ.Π.Α. στην τμηματική παραγωγή των βιβλίων. Όπως γνωρίζετε, η παραγωγή του βιβλίου και οι πρώτες ύλες υπάγονται στο 24%, ενώ η πώληση στο 6%.

Η εφαρμογή αυτή δημιουργεί πιστωτικά υπόλοιπα στις εκδοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποστερούνται οικονομικής ρευστότητας. Στην περίπτωση επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου, μας παρακρατείται ολόκληρο το ποσό όταν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, έστω και αν αυτές είναι ρυθμισμένες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, στην περίπτωση αυτή, δεν τηρείται η ισονομία των πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο και έχουν ρυθμίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, το αίτημά μας δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος και μπορεί να διασφαλιστεί με πολλούς τρόπους ότι θα αφορά αποκλειστικά, και μόνο, παραγωγή βιβλίων και όχι άλλων εντύπων. Η αναγραφή στα τιμολόγια, κατά την διαδικασία παραγωγής, του τίτλου του παραγόμενου βιβλίου, του μοναδικού ISBN που εκδίδεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και η ακριβής ποσότητα αντιτύπων, εξασφαλίζουν τον ακριβή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρούμε δίκαιη και εφικτή την εφαρμογή του Φ.Π.Α. στη διαδικασία τμηματικής παραγωγής στο 6%, ώστε να γίνει δυνατή η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου των εκδόσεων βιβλίου, αλλά και τυπογραφείων, βιβλιοδετείων κλπ. Η παρουσία και το έργο τους είναι εξόχως σημαντικά για την ποικιλομορφία της ελληνικής βιβλιογραφίας και κατ’ επέκταση για την πνευματική πρόοδο της χώρας μας. Εν αναμονή των ενεργειών σας και στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση”.


Σχολιάστε εδώ