Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 και 4,9% φέτος και εκτίναξη πληθωρισμού

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 και 4,9% φέτος και εκτίναξη πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν/Commission η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2021 ενώ ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα, εκτιμάται πως το 2021 η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης 8,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία και για αισθητή αναθεώρηση της εκτίμησης σε σχέση με το 7,1% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Το 2022 το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9% (από εκτίμηση 5,2% το Νοέμβριο) και το 2023 με 3,5% (έναντι 3,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Βασικές αιτίες της ανάκαμψης που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Καθοριστικός ήταν βέβαια και ο ρόλος του τουρισμού, μετά και τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, καθώς συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι «ζημιές» λόγω της πανδημίας. Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει και η βιομηχανική παραγωγή. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι περιόρισαν τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αν και προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ θα έχει η ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως μέσα από τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά και ο τουρισμός να ανακάμψει περαιτέρω για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών λόγω πανδημία στο τέλος του 2023.

Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2022 της ΕΕ

προβλέπουν ότι, μετά από μια αξιοσημείωτη επέκταση κατά 5,3% το 2021, η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,0% το 2022 και 2,8% το 2023. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται επίσης σε 4,0% το 2022, μετριασμένη σε 2,7% το 2023. Η ΕΕ στο σύνολό της έφτασε το προπανδημικό επίπεδο του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 και όλα τα κράτη μέλη προβλέπεται να έχουν περάσει αυτό το ορόσημο μέχρι το τέλος του 2022.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανακτήσει την έλξη

Μετά την έντονη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που ξεκίνησε την άνοιξη πέρυσι και συνεχίστηκε αμείωτη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, η δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, από 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ αναμενόταν ήδη μια επιβράδυνση στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, αφού η οικονομία της ΕΕ έκλεισε το χάσμα με το επίπεδο παραγωγής της πριν από την πανδημία το 2021-3ο τρίμηνο, ήταν πιο απότομη από ό,τι προβλεπόταν καθώς εντάθηκαν οι αντίθετοι άνεμοι προς την ανάπτυξη: ιδίως, η άνοδος του COVID- 19 μολύνσεις, υψηλές τιμές ενέργειας και συνεχείς διακοπές από την πλευρά της προσφοράς.

Η ανάπτυξη συνεχίζει να διαμορφώνεται από την πανδημία, με πολλές χώρες της ΕΕ να βρίσκονται υπό πίεση από έναν συνδυασμό αυξημένης πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ελλείψεων προσωπικού λόγω ασθένειας, προληπτικών καραντινών ή υποχρεώσεων περίθαλψης. Τα προβλήματα εφοδιαστικής και εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ημιαγωγών και ορισμένων μεταλλικών προϊόντων, πρόκειται επίσης να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παραγωγή, τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται τώρα να παραμείνουν υψηλές για περισσότερο από το αναμενόμενο στις φθινοπωρινές προβλέψεις, ασκώντας έτσι μια πιο παρατεταμένη οπισθοδρόμηση στην οικονομία και υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι η πίεση στην οικονομία που προκαλείται από το τρέχον κύμα μολύνσεων θα είναι βραχύβια. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακτήσει έλξη, καθώς οι συνθήκες προσφοράς ομαλοποιούνται και οι πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται. Κοιτάζοντας πέρα ​​από τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, τα θεμελιώδη μεγέθη που στηρίζουν αυτήν την επεκτατική φάση συνεχίζουν να είναι ισχυρά. Μια συνεχώς βελτιούμενη αγορά εργασίας, υψηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η πλήρης ανάπτυξη της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι όλα έτοιμα να διατηρήσουν μια παρατεταμένη και εύρωστη φάση επέκτασης.

Ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας, αλλά και τη διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων σε άλλες κατηγορίες αγαθών από το φθινόπωρο.

Αφού έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να κορυφωθεί στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Καθώς οι πιέσεις από τους περιορισμούς της προσφοράς και τις υψηλές τιμές της ενέργειας εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2023.

Συνολικά, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί από 2,6% το 2021 (2,9% στην ΕΕ) σε 3,5% (3,9% ΕΕ) το 2022, πριν υποχωρήσει στο 1,7% (1,9% ΕΕ) το 2023.

Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλά

Παρόλο που ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου, τα συνεχιζόμενα μέτρα περιορισμού και οι παρατεταμένες ελλείψεις προσωπικού θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για περισσότερο από το αναμενόμενο. Αντίθετα, η ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των σημείων συμφόρησης της προσφοράς κάπως νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ανοδικά, η ζήτηση των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί πιο έντονα από το αναμενόμενο, όπως έχει ήδη συμβεί με το άνοιγμα των οικονομιών το 2020, και οι επενδύσεις που ενισχύονται από το RRF θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα.

Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο, εάν οι πιέσεις κόστους μετακυλίονται τελικά από τις τιμές παραγωγού στις τιμές καταναλωτή σε μεγαλύτερο βαθμό από τον προβλεπόμενο, ενισχύοντας τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές πληθωρισμού επιδεινώνονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Τι είπαν Dombrovskis και Τζεντιλόνι

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που Λειτουργεί για τους Ανθρώπους, δήλωσε: «Η οικονομία της ΕΕ έχει πλέον ανακτήσει όλο το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης, χάρη στις επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού και τη συντονισμένη στήριξη της οικονομικής πολιτικής. Η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό. Αυτά είναι μεγάλα επιτεύγματα. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η άμεση πρόκληση μας είναι να διατηρήσουμε την ανάκαμψη σε καλό δρόμο. Η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, μαζί με τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην αγορά εργασίας, εμποδίζουν την ανάπτυξη. Κοιτάζοντας το μέλλον, ωστόσο, αναμένουμε να επιστρέψουμε σε υψηλή ταχύτητα αργότερα αυτό το έτος, καθώς ορισμένα από αυτά τα σημεία συμφόρησης χαλαρώνουν. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ΕΕ παραμένουν ισχυρά και θα ενισχυθούν περαιτέρω καθώς οι χώρες αρχίζουν να εφαρμόζουν πλήρως τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε: «Πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι έχουν παγώσει την οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα: η ταχεία εξάπλωση του Omicron, μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στις επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτούς τους αντίθετους ανέμους που αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά, προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχύνει ξανά ήδη αυτή την άνοιξη. Οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετριάζεται και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά χαλαρώνουν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλά».

 

paron.gr με πηγές naftemporiki.gr, European Commission


Σχολιάστε εδώ