Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει καταρρεύσει…

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει καταρρεύσει…

-Όλη η αντιπολίτευση κόντρα στον Μητσοτάκη
-Δεν πέρασε η πόλωση που ήθελε…

Σε μακρά (;) προεκλογική περίοδο έβαλε τη χώρα η κυβέρνηση με όσα έκανε στη Βουλή τόσο κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας όσο και τις επόμενες ημέρες.

Πολιτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ότι το Μαξίμου ανοίγει μέτωπα και δοκιμάζει τακτικές μέχρι να δει πού θα καταλήξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει καταρρεύσει, επομένως η ΝΔ εμφανίσθηκε πολιτικά απομονωμένη στη Βουλή.

Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, έφερε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, ακόμη και τον Ν. Ανδρουλάκη, που θεωρούνταν ο απρόβλεπτος παίκτης και στο Μαξίμου πίστευαν ότι θα τους έκανε πιο «ευγενική» αντιπολίτευση, συ­ντηρώντας το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα μέχρι τις εκλογές.

Η κυβέρνηση στη Βουλή δοκιμάζει πολιτικές τακτικές. Σήμερα έχει καταλήξει στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», αλλά πρώτα δοκίμασε την πόλωση. Και μάλιστα εκπορευόμενη από το προεδρείο της Βουλής. Αρχικά με την απαγόρευση του Κ. Τασούλα στον Ν. Ανδρουλάκη να μιλήσει στη Βουλή. Και χρειάσθηκε η παρέμβαση όλων των κομμάτων για να μιλήσει στις 8.30 το πρωί της Κυριακής! Στη συνέχεια με την πρωτοβουλία του αντιπροέδρου Χ. Αθανασίου να κλείσει το μικρόφωνο στον Π. Πολάκη και να απαιτήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να του κάνει πρόταση μομφής.

Την επόμενη ημέρα, όμως, ο Κ. Τασούλας, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, δεν έκανε μομφή στον «αψύ» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ομιλία του δεν είχε παρεκτραπεί. Το «άδειασμα Αθανασίου» δείχνει ότι το Μαξίμου ζύγισε τα πράγματα και είδε ότι δεν το παίρνει. Από την άλλη, φαίνεται ότι εντός της ΝΔ λειτουργεί πολιτικό κέντρο με απολήξεις στον σκληρό δεξιό πυρήνα του κόμματος, που θέλει να τραβήξει προς τα άκρα τη γραμμή της ΝΔ και να παροξύνει ανεξέλεγκτα την πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε τα θέματα διαφθοράς που του έθετε μετ’ επιτάσεως και σε βαθμό υπερβολής ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν γνώριζε το όνομα του Φουρθιώτη, ενώ δεν είπε λέξη για τον υπουργό του Γ. Γεραπετρίτη, που τον είχε εκθέσει με όσα είχε πει το πρωί στην Ολομέλεια. (Φαίνεται πως όσους δεν θέλει να βλέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή τούς βάζουν να μιλούν τα ξημερώματα. Ο Ν. Ανδρουλάκης μίλησε στις 8.30 το πρωί και ο Γ. Γεραπετρίτης στις 9.30!)

Η συζήτηση Μητσοτάκη – Τσίπρα ήταν για την πρόταση δυσπιστίας και περιλάμβανε λίγα πράγματα για την επόμενη μέρα και τα προβλήματα του πολίτη. Ο Αλ. Τσίπρας ζητούσε εκλογές, προβάλλοντας το πολιτικό σχέδιο για «προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», και ο Κυρ. Μητσοτάκης τις απέρριπτε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε προγραμματικά, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να το κάνει δι’ ολίγον.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ