Και ξαφνικά η τετραήμερη εργασία πάλι στο τραπέζι! – Ποια είναι τα «συν» και τα «πλην»…

Και ξαφνικά η τετραήμερη εργασία πάλι στο τραπέζι! – Ποια είναι τα «συν» και τα «πλην»…

Από κει που είχε μπει στο περιθώριο η τετραήμερη εργασία, η οποία αποτελεί μια τεράστια ανατροπή όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά ίσως και για όλο τον πλανήτη, αφού μπορεί να επεκταθεί –ίσως όχι αμέσως– από το ένα κράτος στο άλλο και από τη μια ήπειρο στην άλλη, ξαφνικά επέστρεψε στο τραπέζι.

Ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ιαπωνία, ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία, για να καταγραφούν τα «συν» και τα «πλην» αυτής της κοσμογονικής για τις αγορές αλλαγής, που θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών και θα συμβάλει στη γέννηση μιας άλλης μέρας για όλη την υφήλιο. Η κίνηση προς μικρότερη εργασιακή εβδομάδα δεν προκαλεί έκπληξη.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυξανόμενη κινητικότητα μέσω του διαδικτύου, και όχι μόνο, για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Έρευνα που διεξήχθη από την Eagle Hill Consulting διαπίστωσε ότι από τα 1.000 άτομα που συμμετείχαν το 53% βιώνει επαγγελματική κόπωση, στις δε ΗΠΑ οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 83% πιστεύουν ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα τους διευ­κόλυνε, όπως αναφέρει το «Fortune».

Ακόμη, στη Βρετανία αρχίζει πιλοτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή 30 εταιρειών, που επιτρέπει στους εργαζομένους να δουλεύουν 32 αντί για 40 ώρες την εβδομάδα.

Πειραματίζονται οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ Χρήστο Ιωάννου: «Η 2η βιομηχανική επανάσταση συνδέεται με το οκτάωρο, την εξαήμερη εργασία, τον ορισμό της υπερωρίας.

Όταν η 3η βιομηχανική επανάσταση ήταν στα πρώτα στάδιά της, η Ελλάδα, ακολουθώντας τους κανόνες των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω έ­νταξης στην ΕΟΚ, μπήκε στο πενθήμερο.

Αυτό που ζούμε τώρα ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το 5ο κύμα τηλεργασίας. Έχουμε δρόμο ακόμα, καθώς η 4η βιομηχανική επανάσταση επιταχύνεται».

Υπό όρους…
«Ήδη στη Σκανδιναβία πειραματίζονται με την τετραήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία προτιμούν, αντί αύξησης, μειωμένο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε 30 ώρες. Ή αντίστοιχα να εισάγεις την ασύγχρονη και ευέλικτη τηλεργασία.

Χρειάζεται όμως να είσαι παραγωγικό μέρος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της νέας οικονομίας του ανθρώπινου κεφαλαίου. Όσοι θα είναι μπορούν να δρέψουν τους καρπούς των και για τον χρόνο εργασίας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ