Τι μέτρα στήριξης των πολιτών τους πήραν Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία στην εκτίναξη των τιμών που επέβαλε η εισβολή του κορονοϊού

Τι μέτρα στήριξης των πολιτών τους πήραν Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία στην εκτίναξη των τιμών που επέβαλε η εισβολή του κορονοϊού

-Τεράστιο το οικονομικό κόστος επιβίωσης σε κάθε χώρα

Πικρή είναι η αλήθεια, ο ασύδοτος κορονοϊός συνεχίζει τη δράση του με χιλιάδες κρούσματα, θερίζοντας κάθε μέρα πάνω από 100 ζωές. Και μέχρι τώρα καμία χώρα του πλανήτη δεν μπόρεσε να τον σταματήσει, με τον ποταμό των δακρύων να μη στερεύει.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες της Ιατρικής, παρά τη σύγχρονη τεχνολογία και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, δεν έχουν καταφέρει –τουλάχιστον μέχρι σήμερα– να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Μάλιστα, ο κορονοϊός, όταν διαπιστώνει ότι ενισχύεται ο οπλισμός των γιατρών, έχει την… εξυπνάδα να μεταλλάσσεται, να εξελίσσεται. Με αποτέλεσμα οι θάνατοι και τα κρούσματα να μη μειώνονται.

Τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών όλων των χωρών έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε κάθε οικογένεια, που πλέον δεν έχει στο τραπέζι όλα τα απαραίτητα και αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αλλά και ο εργαζόμενος δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα αναγκαία είδη προσωπικής προστασίας, ενώ και τα καταστήματα πρέπει να είναι «οχυρωμένα», κάτι που έχει σημαντικό κόστος. Πόσο καιρό μπορεί να αντέξει ένα εστιατόριο, ένα μπαρ, ένα κέντρο διασκέδασης με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Πολιτεία, ώστε να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο κορονοϊός, αυξάνο­ντας τα κρούσματα και τους θανάτους;

Δισεκατομμύρια κοστίζουν τα μέτρα σε κάθε χώρα
Ελλάδα: Οι τιμές του φυσικού αερίου διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, το δε κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 35%! Στη χώρα μας προσφέρονται μεγάλες επιδοτήσεις για να μειωθεί ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών. Μόνο τον Ιανουάριο η κυβέρνηση διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Ιταλία: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δαπάνησε 3 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που προκαλείται από την άνοδο των τιμών. Ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και φτωχά νοικοκυριά. Ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο μειώθηκε σε μόλις 5% από πάνω από 20% που ήταν.

Γαλλία: Ο πράσινος φόρος στα καύσιμα οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες και ήδη αποφασίστηκε να μην επιτραπεί αύξηση πάνω από 4% στο κόστος ηλεκτροδότησης φέτος. Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF α­ναγκάστηκε να παρέχει φθηνότερη ενέργεια στα νοικοκυριά και το κράτος πληρώνει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Γερμανία: Καταβάλλει εφάπαξ πληρωμές σε φτωχά νοικοκυριά για να μετριάσει τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, η οποία θα κοστίσει στην κυβέρνηση γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.

Ισπανία: Η Μαδρίτη μείωσε κατά 50% τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια, που διαμορφώνεται πλέον στο 10%. Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποκοπή των φτωχότερων οικογενειών από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, που έχουν κερδίσει από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, έχουν κληθεί να επιστρέψουν στους καταναλωτές τα επιπλέον κέρδη.

Πολωνία: Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα έχει μειωθεί και ο αντίστοιχος φόρος στα τρόφιμα ανεστάλη από την 1η Φεβρουαρίου.

Τσεχία: Ο φόρος ηλεκτρικής ε­νέργειας και φυσικού αερίου πρόκειται (!) να μειωθεί σε πρώτη φάση και να καταργηθεί πλήρως από το 2023.

Υπάρχει, πάντως, ένα διογκούμενο κύμα αντίδρασης στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, που σύμφωνα με τους καταναλωτές ευθύνεται για την αύξηση των τιμών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ