Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου – Τα θέματα που συζητήθηκαν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την παροχή τεχνογνωσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Đukanović να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα.
Κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (με βάση τη διερμηνεία):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου μετά την ανεξαρτησία της χώρας σας.
Και στη μακράν κατ ιδίαν συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε δύο σταθερές: η πρώτη είναι η εξαιρετική ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αλλά και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και η δεύτερη είναι ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οπότε με αυτές τις λίγες σκέψεις να σας υποδεχτώ και πάλι στην Αθήνα και θα χαρώ πολύ και στις διευρυμένες συζητήσεις που θα έχουμε σε λίγο να συζητήσουμε πιο λεπτομερώς τις περαιτέρω προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων.
Milo Đukanović: Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια φιλοξενίας και υποδοχής. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αντιπροσωπεία μου και εγώ προσωπικά, νιώθουμε πάρα πολύ άνετα και όμορφα στην φίλη χώρα σας. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την μακροχρόνια παράδοση φιλίας μεταξύ των χωρών μας.
Πέρυσι γιορτάσαμε μαζί την επέτειο των 140 χρόνων των διμερών σχέσεων μας -και 15 χρόνων υπολογίζοντας από την ανακήρυξη εκ νέου της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου. Οπότε μαζί γιορτάζαμε -με τον Έλληνα πρέσβη που είναι στο Μαυροβούνιο- μαζί κάναμε κάποιες εκδηλώσεις, για να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 140 χρόνια των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα και μια άλλη μεγάλη επέτειο, τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Θέλω επίσης να σας συγχαρώ για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε όλοι. Είναι το πρόβλημα της πανδημίας. Και βέβαια η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Και είναι η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για την παροχή βοήθειας που μας στείλατε στην πρώτη φάση του αγώνα κατά του κορονοϊού, ένα μεγάλο πακέτο με εξοπλισμό.
Είχαμε, οι δυο μας, έναν πολύ ουσιώδη και ανοιχτό διάλογο πριν από λίγο. Και επειδή έχουμε συμφωνήσει μπορώ να πω για όλα όσα ειπώθηκαν εκεί, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με τα ίδια, εκτός από δύο φράσεις που θέλω να προσθέσω.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Μαυροβούνιο είναι αποφασισμένο για το ποιο είναι το μέλλον του. Ότι πρέπει να μείνουμε σταθερά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.
Και το δεύτερο σημείο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, κυρίως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας που είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ένα κενό που προφανώς έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ολοι χρειαζόμαστε αυτήν την προστασία από την πλευρά της Ελλάδας.
Οπότε εμείς στηριζόμαστε στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα ως φίλη και γειτονική χώρα έχει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματά μας, καταλαβαίνει τι χρειαζόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε. Έχει επίσης και επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε επίσης για τα εσωτερικά θέματα στη χώρα μας, οπότε αν συμφωνείτε μπορούμε να συνεχίσουμε με κάποια θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία μας.