«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα μέχρι τις εκλογές

«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα μέχρι τις εκλογές

-«Όσο μένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο το χειρότερο για τη χώρα», λένε από την Κουμουνδούρου
-Το Συνέδριο, η εσωστρέφεια και οι διαρροές ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ

Ανεβάζει σταθερά τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, επιλέγοντας στρατηγική «σκληρού ροκ», που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν.

Παράλληλα, με το πάγιο πλέον αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κλιμακώνει τις κινήσεις του –με αποκορύφωμα την πρόταση δυσπιστίας– προκειμένου να αυξήσει την πίεση. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα λάθη και οι αστοχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση μείζονος σημασίας ζητημάτων αφενός και αφετέρου το κλίμα έντασης που επικρατεί στις τάξεις της κοινωνίας διαμορφώνουν «εύφο­ρο πεδίο» για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που μπορούν σταδιακά να μεταβάλουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και σε βάθος χρόνου να αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες και τις προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην απόλυση

Η στρατηγική του «σκληρού ροκ» που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί μια σειρά στόχους, ευρύτερα πολιτικούς, αλλά και… στενότερα κομματικούς.

Με την αναβάθμιση της έντασης της κριτικής του επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθο­ρά της κυβέρνησης και την περαιτέρω απαξίωσή της στα μάτια των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα, μονότονα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τη διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση έχει αποτύχει και πρέπει να φύγει άμεσα». Εστιάζει δε τα πυρά του και προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την επισήμανση ότι «όσο μένει στη θέση του τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά για τη χώρα».

Η διαρκώς αυξανόμενη απογοήτευση και δυσφορία όσον αφορά τα πεπραγμέ­να της κυβέρνησης ενισχύει την αισιοδοξία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί προσδοκίες. Επιλέγοντας την τακτική της πολιτικής πόλωσης ο κ. Τσίπρας επιχειρεί προς έναν δεύτερο στόχο: Να επιτύχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον από τα στενά κομματικά στα ευρύτερα πολιτικά και εθνικής εμβέλειας ζητήματα. (σ.σ.: Αυτήν τη στιγμή η συσπείρωση κινείται πέριξ του 50%). Η προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης ανέκαθεν λειτουργούσε πυροσβεστικά για τις μικρές ή μεγάλες εσωκομματικές ε­στίες.

Οι ενστάσεις (διαφωνίες) που εκφράζονται από μερίδα στελεχών ως προς ορισμένες πτυχές της πολιτικής που εφαρμόζει η ηγεσία τροφοδοτούν την εσωστρέφεια και εγκυμονούν κινδύνους. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει και η… εκκρεμότητα ε­νός Συνεδρίου ό­που δεν θα λείψουν και οι τριβές και οι αντιπαραθέσεις. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να εξέλθει από όλη αυτήν τη διαδικασία με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι μέσα από μια πρόσκληση για συστράτευση έναντι της κυβέρνησης της Δεξιάς να επιχειρήσει να κατευνάσει τα κομματικά πάθη και από την επομένη του Συνεδρίου να δώσει το σύνθημα για την τελική επίθεση. Μέσα δε από όλη αυτήν τη διαδικασία ελπίζει ότι θα βάλει φραγή στη διαρροή ψηφοφόρων προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.

Η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία έχει προσδώσει στο Κίνημα μια σημαντική δυναμική, ώστε παλαιότεροι ψηφοφόροι (του ΠΑΣΟΚ) που τα προηγούμενα χρόνια αναζήτησαν αλλού πολιτική στέγη τώρα είτε επιστρέφουν είτε σκέπτονται να επιστρέψουν. Το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 20% – 25% των ψηφοφόρων του όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να το ψηφίσει στις επόμενες εκλογές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ