Ο εμβολιασμός απέτρεψε 19.691 θανάτους
Υγειονομική βόμβα οι 1.000.000 ανεμβολίαστοι – Έχει εμβολιαστεί το 69,8%
-Ο Ιανουάριος ο πιο φονικός μήνας: 2.710 έχασαν τη ζωή τους – 104 θάνατοι την ημέρα – 729.670 τα κρούσματα
-Ποιοι είναι οι θανατηφόροι παράγοντες – Αυξημένος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης για τις γυναίκες
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
O πιο φονικός μήνας από την αρχή της πανδημίας ήταν ο φετινός Ιανουάριος, καθώς έκλεισε με 2.710 νεκρούς (δεύτερος ο Απρίλιος του 2021 με 2.286), ενώ παράλληλα καταγράφηκαν 729.670 κρούσματα. Μέσα σε έναν μήνα είχαμε τόσα κρούσματα όσα σχεδόν καταγράφηκαν συνολικά το πρώτο 11μηνο του 2021!
Από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, που ξεκίνησε η πανδημία, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2022 έχουμε 2.002.206 κρούσματα και 23.833 θανάτους. Γιατί όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ειδικά μετά από έναν χρόνο που έχουν ξεκινήσει ο εμβολιασμοί καταγράφεται αυτός ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων; Η ιατρική επιστήμη, που έχει κάνει τόσα άλματα τα τελευταία χρόνια, τι λέει; Ποια είναι η εξήγησή της;
Οι επιστήμονες, σε παγκόσμιο επίπεδο, βαδίζουν σε θολά νερά. Οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού, με τον διαφορετικό βαθμό μεταδοτικότητας, νοσηρότητας και θνησιμότητας που παρουσιάζουν, έχουν καταφέρει να ξεγελούν και να διαψεύδουν τις προβλέψεις για τον έλεγχο της πανδημίας.
Πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο εμφάνισης της Όμικρον, ήδη εμφανίστηκε η υπομετάλλαξή της, η Όμικρον 2, και ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά. Κάθε νέα μετάλλαξη τρομάζει τους επιστήμονες και δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Για την ώρα, η Όμικρον 2 δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς η μεταδοτικότητά της μπορεί να είναι κατά 1,5 φορά μεγαλύτερη, αλλά έχει τον ίδιο βαθμό νοσηρότητας και θνησιμότητας με την αρχική Όμικρον. Ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί το προσεχές διάστημα. Όσο υπάρχουν χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στον κορονοϊό (κάποιες μάλιστα ακόμα δεν ξεπερνούν το 10%), τόσο θα έχουμε την εμφάνιση και άλλων μεταλλάξεων με άγνωστες συνέπειες.
Εκτός όμως από τον βαθμό επιρροής της κάθε μετάλλαξης στην αυξομείωση των επιδημιολογικών δεικτών, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι γεγονός ότι η πανδημία μας έχει κουράσει όλους, ενώ σημαντική μερίδα της κοινωνίας έχει καταρρεύσει ψυχολογικά. Αυτήν τη στιγμή μόνο στα σχολεία τηρούνται τα μέτρα προστασίας αυστηρά και σχολαστικά, με τη συχνή διενέργεια των self και των rapid tests, και γι’ αυτό εντοπίζονται άμεσα τα κρούσματα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κούραση έχει οδηγήσει στη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων, που είναι ένας βασικός παράγοντας που ευνοεί τη διασπορά. Όσον αφορά τους υπόλοιπους χώρους εργασίας αλλά και εκπαίδευσης, την άθληση, ακόμη και την εστίαση, δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς το ανεμβολίαστο προσωπικό δεν κάνει τακτικά τα rapid tests γιατί δεν θέλει να πληρώσει το κόστος.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στον υψηλό αριθμό θανάτων. Παρά το μέτρο της υποχρεωτικότητας και παρά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ που έχει επιβληθεί στους άνω των 60 ετών, 263.930 άτομα επιμένουν να μην εμβολιάζονται, παρότι κινδυνεύουν, αφού λόγω ηλικίας σίγουρα κάποιοι παρουσιάζουν και υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, όμως, στο σύνολο του πληθυσμού –αν εξαιρέσουμε τα παιδιά έως 5 ετών, για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση για εμβολιασμό, καθώς και εκείνους που έχουν νοσήσει– εκτιμάται ότι περισσότερα από 1.000.000 άτομα παραμένουν ανεμβολίαστα. Καθημερινά περίπου το 86% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό πεθαίνουν γιατί καταφεύγουν στα νοσοκομεία με μεγάλη καθυστέρηση, επειδή φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο για να μην… πεθάνουν!
Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί, προστατεύει από τον κίνδυνο θανάτου. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουμε στις ΜΕΘ εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις. Μελέτη που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (από το UK Health Security Agency) σχετικά με τη θνητότητα διαπιστώνει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά από δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά από 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δύο δόσεις, μετά από 4 – 6 μήνες, είναι της τάξεως του 44% – 68%, ενώ με τρεις δόσεις εμβολίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% μέχρι 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.
Ο εμβολιασμός απέτρεψε 19.691 θανάτους
Νέα μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την περίοδο από 11 Ιανουαρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 διαπιστώνει τη σημαντική προστασία που παρέχουν όλα τα εμβόλια από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι στη χώρα μας η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών. Παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την τρίτη δόση.
Ο κ. Λύτρας σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει: «Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο θεαματικά τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους ‘‘επιπλέον’’ θανάτους θα αναμέναμε αν δεν είχαμε τον εμβολιασμό».
Συχνότερη στις γυναίκες η «long Covid»
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη, τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η σοβαρότητα και η θνησιμότητα της Covid-19 είναι υψηλότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Από την άλλη, οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης από κορονοϊό. Επίσης, η εμφάνιση συμπτωμάτων σε μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «long Covid», είναι συνηθέστερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.
Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στις γενετικές και ορμονικές διαφορές των δύο φύλων αλλά και στο ότι σε πολλές κοινωνίες μπορεί να διαφέρει αρκετά ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.
140.000 τα ενεργά κρούσματα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση, ωστόσο ακόμη καθημερινά υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται περίπου σε 140.000 άτομα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου μειώνεται σταδιακά, με περίπου 19.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Θράκη, σε νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς σε όλη την επικράτεια, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώνεται σταθερά, με το μέσο κυλιόμενο του επταημέρου να είναι στις 455 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί κυρίως λόγω υψηλής κάλυψης των απλών κλινών Covid και ιδιαίτερα των ΜΕΘ Covid.
104 θάνατοι την ημέρα
Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει υψηλός, με τον κυλιόμενο μέσο όρο του επταημέρου να είναι στους 104 θανάτους ανά ημέρα και με διάμεση ηλικία των ασθενών που χάνονται τα 81 έτη.
Αναφορικά με τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και αποτελεί περίπου το 30% των νέων κρουσμάτων. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 – 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων.
Στα νοσοκομεία μας, καθώς τα περιστατικά με νόσο από μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά αντικαθίστανται από ασθενείς με παραλλαγή Όμικρον, παρατηρείται μια ήπια αποκλιμάκωση, με σταδιακή, όμως, αύξηση της διάμεσης ηλικίας των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ.
Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα βελτιωθούν.
Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε τρεις από τις έντεκα περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε τέσσερις από τις έντεκα περιοχές. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-29%) και στην Πάτρα (-82%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στον Βόλο (-16%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+30%) και στο Ηράκλειο (+61%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+22%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στα Χανιά (-5%), στην Αλεξανδρούπολη (-8%), στη Λάρισα (-10%) και στη Θεσσαλονίκη (-10%). Στην Κέρκυρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν ανιχνεύσιμο.
Το 69,8% έχει εμβολιασθεί
Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% επί του γενικού πληθυσμού και 79,3% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.816.000 (ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί (ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων) και ακόμη 200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 3,4% επί των δικαιούχων).
Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα 7/2 θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η αναμνηστική δόση για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.
Στο μεταξύ, περίπου 6.200 υγειονομικοί βρίσκονται ακόμη σε αναστολή, καθώς είχαν επιλέξει να μην εμβολιασθούν, ενώ πλέον κινδυνεύουν να μείνουν οριστικά εκτός ΕΣΥ αν δεν το κάνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους υγειονομικούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις και δεν έχουν κάνει ακόμη την αναμνηστική δεν προβλέπεται το μέτρο της αναστολής από την εργασία.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ