ΣΤΟΠ στις πρόωρες εκλογές βάζουν οι Βρυξέλλες

ΣΤΟΠ στις πρόωρες εκλογές βάζουν οι Βρυξέλλες

Απειλούν με πάγωμα των δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

-Για φρένο στις επενδύσεις προειδοποιεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης!

Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές βάζουν οι Βρυξέλλες και επισημαίνουν την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς περισπασμούς και περιττές καθυστερήσεις. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υψηλά ιστάμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επικοινωνία που είχαν το τελευταίο διάστημα με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναστάτωση που θα προκαλούσε τυχόν προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Υπογράμμισαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην πορεία υλοποίησης των αναγκαίων πολιτικών που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο (!), στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, να παγώσει η εκταμίευση προς την Αθήνα των προβλεπόμενων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τόνισαν, είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ούτως ώστε τα χρήματα να διοχετευθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πόσω μάλλον που –όπως δείχνουν τα στοιχεία– η χώρα θα μπει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις λόγω απλής αναλογικής.

Μέσα σε αυτό κλίμα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα κατ’ επιταγή των Βρυξελλών. Οι φήμες αυτές στην πραγματικότητα αντανακλούν τον προβληματισμό που υπάρχει στη βελγική πρωτεύουσα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο μέτρο που αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή πορεία των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Αθήνα πάντως από την πλευρά της διαβεβαίωσε (καθησύχασε) τους αξιωματούχους των Βρυξελλών ότι θέμα πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται και τους… παρέπεμψαν στις επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κυρίως όσον αφορά την πορεία της οικονομίας από ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες προειδοποιεί και το οικονομικό επιτελείο, καθώς επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και σε πολλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στη διάρκεια κυβερνητικών συσκέψεων σημείωσε ότι το 2022 είναι κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Με το πέρας της πανδημίας τα οικονομικά δεδομένα θα αλλάξουν σταθερά προς το καλύτερο και είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Προειδοποίησε δε ότι αν σταλεί προς τα έξω το μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αυτό θα έχει συνέπειες στο κομμάτι των επενδύσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του εξωτερικού θα επανεξετάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας. «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα σκεφτεί να βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα όπου υπάρχει πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα», σημειώνει.

Τις απόψεις του κ. Σκυλακάκη συμμερίζεται πλήρως και ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί ότι το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης σε όλα τα επίπεδα και τυχόν εκλογικοί περισπασμοί θα φρενάρουν τα πάντα.

Απόφαση του πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να διεξαχθούν το 2023, αν όχι το καλοκαίρι, εντός της άνοιξης.

Και αυτό με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της οικονομίας, ενώ θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού. Στόχος του είναι να πάει στις εκλογές υπό ευνοϊκές συνθήκες και να καλέσει τους έλληνες πολίτες να κάνουν τη σύγκριση με την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίσουν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι μόνο απρόοπτα γεγονότα θα μπορούσαν να μεταβάλουν τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, υπονοώντας, προφανώς, τυχόν εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ