Γιώργος Κατρούγκαλος στο “Π”: Αδειάζει η κλεψύδρα για τη ΝΔ

Γιώργος Κατρούγκαλος στο “Π”: Αδειάζει η κλεψύδρα για τη ΝΔ

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου,
Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Η συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις πολλαπλές και γενικευμένες αποτυχίες της κυβέρνησης. Η αδυναμία διαχείρισης της πρόσφατης κακοκαιρίας αποτέλεσε απλώς το τελευταίο επεισόδιο. Δεν είναι μόνο ότι αποκλείστηκαν για πρώτη φορά δρόμοι του κέντρου και όχι μόνο η Αττική Οδός, ότι πολλά σπίτια έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση.

Το σημαντικότερο είναι ότι η αποτυχία αυτή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, μια εξαίρεση από τα γενικότερα κυβερνητικά δρώμενα. Συνδυάζεται με μια παταγώδη κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής στα δύο μεγάλα μέτωπα, της πανδημίας και της οικονομίας. Στην πανδημία εξακολουθούμε σταθερά να έχουμε διπλάσιο αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο θέμα της ακρίβειας σπάμε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο σχεδόν πενταπλασιάστηκε. Είμαστε πρώτοι σε αυξήσεις στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ότι οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι φτωχότεροι ευρωπαίοι πολίτες μετά τους Βούλγαρους αλλά και ότι η πατρίδα μας έχασε σημαντικό έδαφος κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS, Purchasing Power Standards) είναι πλέον στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 66% που ήταν το 2019. Αντιθέτως, η τελευταία Βουλγαρία διόρθωσε συγκριτικά τη θέση της, εφόσον το δικό της ΑΕΠ αυξήθηκε στο 55% από το 53% που ήταν το 2019.

Η συνήθης τακτική του πρωθυπουργού είναι να επιχειρεί πάντα να επιρρίπτει τις ευθύνες του αλλού. Δεν μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της κακοκαιρίας αυτό που έγινε στην πανδημία, να επικαλεστεί, δηλαδή, την ατομική ευθύνη. Και εκεί όμως προσπάθησε από την αρχή να αναζητήσει κάποιον άλλον υπεύθυνο. Στην αρχή ήταν οι μετεωρολόγοι, καθώς ισχυρίσθηκε ότι δεν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα και έγκυρα. Η διάψευση ήρθε από τον ίδιο τον μετεωρολόγο βουλευτή της. Στη συνέχεια φταίχτης ήταν η Αττική Οδός, όχι μόνο για εκεί που έχει βαρύτατες ευθύνες –τις έχει αναμφισβήτητα για τη μη επαρκή προετοιμασία αντιμετώπισης χιονοπτώσεων– αλλά και για εκεί που η ευθύνη είναι στο κράτος, όπως για το πότε δόθηκε η διαταγή για τη διακοπή της κυκλοφορίας. Τέλος, η ευθύνη μετατέθηκε στους δικούς της δημάρχους και στον περιφερειάρχη.

Άλλη τακτική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που λέγεται από τους αγγλοσάξονες «whataboutism». Όταν δεν μπορείς να αποκρούσεις τις δικές σου ευθύνες για κάτι, κάνε μια συζήτηση για κάτι άλλο. Έτσι, είδαμε να ανασύρεται πάλι –και πολλές φορές με τον ίδιο τυμβωρυχικό τρόπο– η επίκληση της Μάνδρας ή της τραγωδίας στο Μάτι, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να δοθούν πειστικές απαντήσεις για το τι έγινε αυτές τις μέρες. Επειδή όμως και αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει μια τρίτη τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η προσφυγή στην καθαρή παραπληροφόρηση, πολλές φορές όχι μόνο απλώς στα fake news, αλλά στο καθαρό ψέμα. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα από τον χώρο της εξωτερικής πολιτικής: Στην ομιλία του επί της πρότασης μομφής, ο αναπληρωτής υπουργός, για να δείξει την ανευθυνότητα της δικής μας παράταξης, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχα καταψήφισε όλες τις μεγάλες εθνικές συμφωνίες, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων, τη χάραξη της ΑΟΖ με την Ιταλία καθώς και την προμήθεια των μαχητικών Rafale.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία να καταφεύγει σε τόσο γυμνά και αυταπόδεικτα ψεύδη; Η απάντηση είναι απλή. Η κλεψύδρα αδειάζει. Η πραγματικότητα, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, είναι αμείλικτη. Τα πιο πολλά νοικοκυριά τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εφαρμόζει ένα συνολικό σχέδιο βίαιης αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, συνέχεια των σχεδιασμών του ΔΝΤ, με χειρότερους όρους. Αποκλείει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που τις αποκαλεί «ζόμπι») από τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης, φτωχοποιεί την εργατική και μεσαία τάξη. Απέναντι σε αυτήν την αδυσώπητη πραγματικότητα έχει ήδη αποδώσει μομφή ο ελληνικός λαός και θα αποδώσει και η Ιστορία.

Η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βλάπτει πλέον σοβαρά την πατρίδα. Άμεσα θα πρέπει να γίνουν εκλογές, για να έχουμε την προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ