Ηλίας Καρελλάς: Ο Καραγκιόζης είναι λαϊκό θέατρο

Ηλίας Καρελλάς: Ο Καραγκιόζης είναι λαϊκό θέατρο

[ Εξομολογήσεις… ]

-Προσπαθώ οι παραστάσεις να είναι σαν μια λαϊκή όπερα…

«Το Θέατρο Σκιών σήμερα είναι παραδόξως ζωντανό. Μπορώ να μιλήσω σίγουρα για το μονοπάτι όπου πορεύομαι εγώ, κρατώντας απ’ το μακρύ του χέρι αυτόν τον λαϊκό ήρωα. Μια παράσταση που σέβεται τον εαυτό της και τον θεατή, που έχει να πει πράγματα στο σήμερα για παιδιά αλλά και ενηλίκους, που είναι φτιαγμένη με αλήθεια και μεράκι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγγίξει το κοινό. Ο Καραγκιόζης είναι θέατρο λαϊκό, ζω­ντανό και επίκαιρο. Θέλω οι παραστάσεις μου να είναι για όλους, όχι για λίγους και εκλεκτούς.

Προσπαθώ – με παράδοξο τρόπο – οι παραστάσεις μου να είναι σαν μια λαϊκή όπερα, μια καλή επιθεώρηση, ένα σύγχρονο είδος θεάτρου που εκτός όλων των άλλων να μιλά στην ψυχή του θεατή. Δάσκαλός μου στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών είναι ο σπουδαίος Θανάσης Σπυρόπουλος. Παράλληλα είχα τη χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με όλα τα ιερά τέρατα του Καραγκιόζη όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Μάνθος Αθηναίος, ο Γιάνναρος και πολλοί άλλοι.

Άρχισα να παρακολουθώ παραστάσεις από τεσσάρων ετών στο ιστορικό θερινό θέατρο του Γιώργου Χαρίδημου στην Πλάκα. Ο πατέρας μου δικηγόρος, η μητέρα μου καθηγήτρια, οπότε το κλίμα στην οικογένεια τελείως διαφορετικό. Όμως στην παιδική και κυρίως εφηβική μου ηλικία αυτό το είδος θεάτρου με μάγεψε. Ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι όπου μπορούσα να τα δημιουργώ όλα μόνος μου και να εκφράζομαι ανά πάσα στιγμή. Αυτό το παιχνίδι με τις σκιές έγινε τελικά η δουλειά μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο δρόμος αυτός θα ήταν ποτέ διαφορετικός».

Υπογραφή: Ηλίας Καρελλάς, ανανεωτής του Θεάτρου Σκιών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ