Δημήτρης Ζιακόπουλος: Σύνταξη από τη μετεωρολογία δεν θα πάρω ποτέ…

Δημήτρης Ζιακόπουλος: Σύνταξη από τη μετεωρολογία δεν θα πάρω ποτέ…

[ Εξομολογήσεις ]

-Η κόρη μου γίνεται καλύτερη…

«Πήρα σύνταξη από τη δουλειά, αλλά σύνταξη από τη μετεωρολογία δεν θα πάρω ποτέ. Το χιούι, το πάθος δεν κόβεται. Η αγάπη για τα φυσικά μετεωρολογικά φαινόμενα, η αγάπη για τη φύση από την οποία έχουμε ξεκοπεί, παραμένει. Η πρόγνωση, η διαδικασία της μάθησης και της ανακάλυψης είναι πάντα ελκυστικές καταστάσεις. Αξίζει να δούμε όλο το εύρος της εξέλιξης. Από τότε που κυρίαρχοι ήταν οι μάγοι και οι θεοί, μέχρι τώρα που τις απαντήσεις δίνουν διαφορικές εξισώσεις. Αξίζει να παντρέψουμε την Ιστορία με τη μετεωρολογία. Εξάλλου έχουν στενή σχέση.

Σε πρόγνωση λίγων ημερών οι εκπλήξεις είναι μικρές πλέον. Όταν όμως κάποιος τρέχει τα μοντέλα για πρόγνωση 15 ημερών, εκεί θα πέσει και έξω. Δεν είμαστε προφήτες. Όσοι βιάζονται να πάρουν τη δόξα, θα πληρώσουν το τίμημα.

Μετά τόσα χρόνια είμαι σχετικά ικανοποιημένος. Βγάλαμε τη μετεωρολογία από την ανυποληψία. Θυμάμαι τους ιστορικούς χιονιάδες του 2004, 2006, 2008. Ήταν μεγάλη η επιτυχία η έκδοση έκτακτων ειδοποιήσεων. Αλλά στην τελική ευθεία, μια χρονιά υπήρξε μια έκπληξη. Θυμάμαι να μου τηλεφωνεί ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα –ήμασταν φυσικά σε 24ωρή επιφυλακή- και να μου λέει πως στον Ασπρόπυργο υπάρχει πολύ μεγάλη χιονόπτωση, την οποία δεν είχαμε προβλέψει. Περιμέναμε κυρίως στη βορειοανατολική Αττική. Ευτυχώς η κόρη μου γίνεται καλύτερη. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα. Ζούμε εντός της. Αλλά έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε».

Υπογραφή: Δημήτρης Ζιακόπουλος, μαθηματικός – μετεωρολόγος, πρώην διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ