Γ. Ραγκούσης στο “Π”: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Μια παλαιάς κοπής Δεξιά με προβιά σύγχρονης Κεντροδεξιάς

Γ. Ραγκούσης στο “Π”: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Μια παλαιάς κοπής Δεξιά με προβιά σύγχρονης Κεντροδεξιάς

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Β’ Πειραιώς


Το πρωτοφανές περιστατικό της αντισυνταγματικής και πραξικοπηματικής φίμωσης βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων είναι ο κρίκος μιας αλυσιδωτής επιχείρησης του συστήματος Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει –άρα να υποτάξει– τους θεσμικούς λειτουργούς αυτής της χώρας. Να ξεριζώσει πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ελεγκτικός ρόλος της αντιπολίτευσης, η δικαστική εξουσία και η ερευνητική δημοσιογραφία.

Τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο όσο και στη δημόσια ζωή έχουν σωρευθεί κρούσματα θεσμικής εκτροπής, λογοκρισίας και έκνομων ενεργειών εναντίον πολιτών, βουλευτών και συλλογικοτήτων, με αποκορύφωμα την ποδηγέτηση της δικαιοσύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν εξέδωσε καταδικαστική ετυμηγορία κατά διωκόμενων δημοσιογράφων που ερευνούν πολιτικά σκάνδαλα.

Τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα κοινοβουλευτικής πρακτικής, που καταστρατηγούν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, συνίστανται στην κυρίαρχη αντίληψη της πάση θυσία πολιτικής επιβίωσης ενός κλειστού συστήματος συμφερόντων, είτε υπό το δόγμα «τρόμος και πάταξη» είτε υπό το plan B μιας δοτής κυβέρνησης τεχνοκρατών. Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.

Μπορεί λοιπόν να διατείνεται ότι η πολιτική αναφορά της βρίσκεται στην Κεντροδεξιά, ωστόσο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ενστερνίζεται πολιτικά χαρακτηριστικά της πάλαι ποτέ διακυβέρνησης πυγμής της μητρικής ΕΡΕ του 1950 και του 1960. Τότε που ο Γέρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον λαό, ζήτησε με την ψήφο του να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες.

Όσο, λοιπόν, η παλαιάς κοπής Δεξιά του κ. Μητσοτάκη επιμένει να ταυτίζεται με τον πολιτικό της πρόγονο, αναβιώνοντας αναχρονιστικές πρακτικές και αντιλήψεις, τόσο ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και θεσμικός ευτελισμός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ