Ανάλεκτα: Τα είπε έξω από τα δόντια

Ανάλεκτα: Τα είπε έξω από τα δόντια

«Η χώρα μας έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας», λέει ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος και τονίζει ότι ο ιατρικός πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη –αλλά και στην Αμερική και στον Καναδά–, όπου το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα δέχεται να υπάρχουν τόσοι θάνατοι ανά εκατομμύριο και τόσοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τόσο μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες», είπε.

Κινητικότητα

Οι σταθερές και διαρκώς πιο στενές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα την κορυφή των προτεραιοτήτων της Αθήνας. Μένει επίσης να φανεί αν θα πραγματοποιηθεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο. Οι επαφές για τη συ­γκεκριμένη συνάντηση γίνονται α­πευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς διαμεσολαβήσεις.

Ζητά εξηγήσεις

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με τον οποίο οι Αμερικανοί αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed για «να μην υπάρχουν εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κινήσεις Σκρέκα

«Προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ρεύματος», λέει συνεχώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μη δει πάνω από 15% – 20% αυξήσεις μάξιμουμ. Για το φυσικό αέριο σημειώνει ότι οι λογαριασμοί που θα έρθουν από εδώ και πέρα θα αφορούν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η έκπτωση ήταν 15% και τον Δεκέμβριο 40%.

Το ΜέΡΑ25

Την αναβολή του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του Μέ­ΡΑ25 (που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 20 – 23 Ιανουαρίου), αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Το κόμμα έχει αποκτήσει πια ένα σαφές, διακριτό πολιτικό στίγμα», ήταν, εξάλλου, το μήνυμα που έστειλε ο γραμματέας Γιάνης Βαρουφάκης.

Ζητούμενο οι χαμηλοί τόνοι

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος χρησιμοποιεί λόγια ακραία για τους πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. «Πόσοι Έλληνες από ξεροκεφαλιά, δυστυχώς, δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Το δικαίωμα της μειοψηφίας των ξεροκέφαλων…», λέει.

Κανείς πάντως δεν κέρδισε από τους υψηλούς τόνους.

Πανδημία χτυπάει την καινοτομία

Πλήγμα στην ευρωπαϊκή καινοτομία επιφέρει η πανδημία, η οποία ψαλίδισε τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στον νευραλγικό –για την ανταγωνιστικότητα– τομέα της έρευνας και της Ανάπτυξης. Το 2020, οι επιχειρήσεις με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσαν τις συνολικές επενδύσεις τους στην έρευνα και στην ανάπτυξη κατά 2,2%. Πρόκειται για την πρώτη φορά, έπειτα από δέκα χρόνια, που οι συνολικές επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών σε έρευνα και ανάπτυξη μειώθηκαν, κυρίως, λόγω της αποδυνάμωσής της στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής και της άμυνας.

Οι μισθώσεις

Σε θετικό πρόσημο πέρασε η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον περασμένο Νοέμβριο. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις μόλις έξι χώρες όπου η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει πλέον ανακάμψει σε επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2019. Σύμφωνα με την AirDNA, στην κορυφή, με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου, βρίσκεται η Γαλλία, καθώς οι διανυκτερεύσεις ήταν κατά 23,75% περισσότερες. Ακολουθούν η Γερμανία με αύξηση 14,4%, η Ρωσία με 13,4%, η Κροατία με 8,4%, ενώ μετά την πέμπτη στη σειρά Ελλάδα βρίσκεται η Ελβετία με αύξηση 2,9%.

Επική δήλωση

Ο τραγουδιστής Διονύσης Σχοινάς έγραψε με την ατάκα του. «Χωρίσαμε γιατί δεν μπορούσα αυτό που γινόταν με έναν πιτσιρικά –έτσι έλεγαν– που ήταν με τη Γαρμπή. Τρόμαξα και δεν της έδειχνα αυτό που έπρεπε να της δείξω, δεν της έδειχνα την αγάπη μου», είπε για τον χωρισμό του από την Καίτη Γαρμπή.

Τα βρώμικα παιχνίδια Ερντογάν

Σύμφωνα με το Sputnik Kazakhstan, οι Αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον φερόμενο ως εγκέφαλο των τελευταίων ταραχών, μέχρι και των αποκεφαλισμών που συνέβησαν, Arman Dzhumageldiev. O Dzhumageldiev θεωρείται εγκέφαλος της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας με την κωδική ονομασία Dikiy.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αρχές του Καζακστάν υποψιάστηκαν ότι ο άνδρας, ο οποίος επέστρεψε στο Καζακστάν από την Τουρκία στις αρχές Ιανουαρίου, ήταν επικεφαλής των πογκρόμ και των επιθέσεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Arman Dzhumageldiev θεωρείται ηγέτης του οργανωμένου εγκλήματος. Μαζί του συνελήφθησαν κι άλλα πρωτοκλασάτα μέλη της οργάνωσης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ