Μικρά οικονομικά: Και «Family Offices»!

Μικρά οικονομικά: Και «Family Offices»!

Απ’ όλα έχει ο μπαξές… Εκσυγχρονιζόμαστε! Στα σκαριά είναι η σύσταση «Family Offices» (!), τα οποία μπορούν να συστήσουν μόνο όσοι έχουν τη φορολογική τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες εύποροι επενδυτές που έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Οικογένειες με μεγάλη περιουσία, από τον Λίβανο, το Μονακό και τη Σιγκαπούρη, θέλουν να συστήσουν «Family Offices» στην Ελλάδα, εν αναμονή της σχετικής νομοθεσίας και των κινήτρων που θα παρέχει. Το πλαίσιο προβλέπει κατώτατο όριο στις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα 1.000.000 ευρώ τον χρόνο.

♦«Η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι ήταν το 2010», επισημαίνει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

♦Το ελληνικό γιαούρτι έχει μεγάλη ζήτηση στην Ιταλία, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 188,25%. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια γιαουρτιού στην Ιταλία, με πρώτη τη Γερμανία.

♦Η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) βελτιώθηκε το 2021. Κατατάχθηκε στην 58η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, θέση που είναι η καλύτερη των τελευταίων 10 ετών. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

♦Μέχρι 254 ευρώ τον μήνα παραπάνω στην κύρια σύνταξη θα πάρουν όσοι ασφαλισμένοι δεν τρέξουν να συνταξιοδοτηθούν (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη), με βάση τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Περισσότεροι από 120.000 συνταξιούχοι θα πάρουν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

♦Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 4,4% το 2022 και στο 3,8% το 2023. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη φέτος θα είναι στο 4% και το 2023 στο 2,6%. Στην Ευρωζώνη τα ανάλογα ποσοστά θα είναι 3,9% και 2,5% και στην Κίνα 4,8% και 5,2%.

♦Η JP Μοrgan ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% της Viva Wallet, με το 100% της Viva Wallet να έχει αποτιμηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ότι η Viva Wallet έχει άδεια σε
23 ευρωπαϊκές χώρες εξασφαλίζει στην αμερικανική τράπεζα άμεση πρόσβαση σε αντίστοιχο αριθμό αγορών και σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες.

♦Όσοι έχασαν την προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα «my-Θέρμανση» της ΑΑΔΕ και το ποσό θα πιστωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος είναι 100 ευρώ και το ανώτατο 750 ευρώ.

♦Οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και στα τρόφιμα αυξάνουν το κόστος διαβίωσης ακόμη και κατά 7% για ένα νοικοκυριό με εισόδημα της τάξεως των 1.500 ευρώ, παρά τις επιδοτήσεις.

Μέχρι το 2026 τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 7%, τις επενδύσεις κατά 22% και τα φορολογικά έσοδα κατά 3%, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αμήν και πότε…

♦ Τρία σχήματα διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για τη συντήρηση και τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ, προϋπολογισμού 291 εκατ. ευρώ: ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, Intrakat – ΤΕΡΝΑ και Μηχανική.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ