Στην αποστρατεία βγάζει ο Τσίπρας τα παλαιά στελέχη!

Στην αποστρατεία βγάζει ο Τσίπρας τα παλαιά στελέχη!

-Ριζική ανανέωση σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Επιτροπή

Στην αποστρατεία «σπρώχνει» ο Αλ. Τσίπρας την παλιά φρουρά με τις αλλαγές που προωθεί στη δομή και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– θα εγκριθούν στο επικείμενο Συνέδριο. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει σταδιακά μια ευρεία ανανέωση σε όλα ανεξαιρέτως τα όργανα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι την Πολιτική Επιτροπή. Με απώτερο στόχο να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή, παίρνοντας διακριτές αποστάσεις από λογικές και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Η ανανέωση θα συνδυαστεί με μια λελογισμένη προσπάθεια διεύρυνσης, που θα δώσει την ευκαιρία στο κόμμα να απευθυνθεί σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Άλλωστε η εμπειρία του 2015 κατέδειξε ότι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει στην εξουσία είναι να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο.

Με τη θεσμοθέτηση ορίου τριών θητειών για βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, που προωθεί ο κ. Τσίπρας, βγάζει επί της ουσίας εκτός παιχνιδιού μια σειρά στελέχη που για χρόνια κατείχαν πρωτεύουσες θέσεις και σημαντικά αξιώματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνεμος της ανανέωσης θα φυσήξει περισσότερο δυνατός στα υψίπεδα της Πολιτικής Επιτροπής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό στελεχών που θα λάβουν… τιμές αποστράτων.

Αν κι εφόσον ψηφισθεί –όπως όλα δείχνουν– και θεσμοθετηθεί το όριο των τριών θητειών σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τέσσερις τουλάχιστον δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για τους Ν. Βούτση, Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Β. Αποστόλου, οι οποίοι έχουν κλείσει ήδη τρεις θητείες στο Κοινοβούλιο. Αδιευκρίνιστο είναι προς το παρόν τι θα ισχύσει για τα πασοκογενή στελέχη που έχουν ήδη τρεις θητείες, αλλά οι δύο ήταν με το ΠΑΣΟΚ. Το πιθανότερο είναι το όριο να ισχύσει για όσους έχουν τρεις θητείες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν την κατηγορία των στελεχών περιλαμβάνονται οι Γ. Ραγκούσης, Θ. Τζάκρη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Εξαίρεση από τον κανόνα θα ισχύσει και για τον… Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2009 και βρίσκεται ήδη στη τέταρτη θητεία του.

Με βάση τις εσωτερικές ισορροπίες, ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να περάσει από το Συνέδριο τις αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα γίνει «διά πυρός και σιδήρου», καθώς ένας σημαντικός αριθμός στελεχών θα αντιταχθεί, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Οι πρώτες αντιδράσεις (Σκουρλέτης, Φίλης κ.ά.) έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας και αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων αλλά και προστριβών στα ενδότερα του κόμματος. Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν καθ’ οδόν προς το Συνέδριο και θα κορυφωθούν σε αυτό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ