Πέτρος Μπακάκος, καθηγητής Πνευμονολογίας: Απέχουμε σημαντικά από την ανοσία της αγέλης!
-Οι αληθείς μολύνσεις είναι περισσότερες από τα δηλωθέντα περιστατικά!
Την εκτίμηση ότι οι πραγματικές μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες από τα περιστατικά που δηλώνονται καθώς και ότι οι νέες μεταλλάξεις που πιθανόν θα εμφανιστούν θα κρίνουν και την πορεία της πανδημίας καταθέτει ο Πέτρος Μπακάκος, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ (Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού, Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΝΝΘΑ «Σωτηρία») σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ».
Η πανδημία τώρα βρίσκεται σε υψηλή, αλλά σταθερή κατάσταση. Τα νοσοκομεία όμως και το σύστημα υγείας εξακολουθούν να πιέζονται. Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, αλλά η πολύ μεγάλη διασπορά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων διατηρεί τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους σε σταθερά υψηλούς αριθμούς. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι που νοσούν βαρύτερα και καταλήγουν είναι ως επί το πλείστον ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Φαίνεται από πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία έναντι της Όμικρον, σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρουν οι δύο πρώτες δόσεις. Άρα ο εμβολιασμός παραμένει βασικό όπλο για τη μείωση της βαριάς θανατηφόρου νόσησης.
// Κάθε μήνα έχουμε περίπου 2.500 θανάτους και περίπου 500.000 κρούσματα. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό;
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό από τα τέλη Δεκεμβρίου και για διάστημα πλέον των τριών εβδομάδων. Υπάρχει ωστόσο σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών και αυτό κρίνεται θετικό, αν συσχετιστεί με τον αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς για πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί το 85% και πλέον των νέων κρουσμάτων, ενώ, παράλληλα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η «Δέλτα». Η πορεία εξαρτάται από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και πιο μακροπρόθεσμα από την εμφάνιση νέας μετάλλαξης με διαφορετική μολυσματικότητα και νοσογονικότητα, ενώ ήδη αρχίζουν να φαίνονται μολύνσεις από ένα νέο στέλεχος, το Όμικρον 2, για το οποίο έχουμε ακόμη ελάχιστα δεδομένα. Επιπλέον, αρκετοί μολυνθέντες έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και αυτό σημαίνει ότι οι αληθείς μολύνσεις είναι περισσότερες από τα δηλωθέντα περιστατικά.
Παρ’ όλα αυτά, για να αποκτηθεί ανοσία αγέλης πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί το 85% του πληθυσμού. Στη χώρα μας δύο δόσεις έχει κάνει λίγο κάτω από το 70% του πληθυσμού και με τρεις δόσεις έχουν εμβολιαστεί περί τα 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δηλαδή το 45%. Άρα απέχουμε ακόμη σημαντικά από την ανοσία της αγέλης.
// Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία της πανδημίας; Θα απαλλαγούμε ποτέ από τον ιό;
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ασφάλεια την εξέλιξη κυρίως μακροπρόθεσμα. Κάποια στιγμή σύντομα θα υπάρξει ύφεση και αυτού του κύματος, αλλά η συνέχεια θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, την πιθανή εμφάνιση νέας μετάλλαξης και τα χαρακτηριστικά του μεταλλαγμένου στελέχους.
Μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα γίνει ο κορονοϊός κάτι σαν τον ιό της γρίπης, που θα προκαλεί κάθε χρόνο κάποιες νέες μολύνσεις, αλλά με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας. Πότε θα γίνει αυτό είναι άγνωστο. Κανείς άλλωστε δεν μπορούσε να προβλέψει τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα μας, ότι περίπου δύο χρόνια μετά θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση.
// Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι το 2022 ο ιός θα γίνει ενδημικός. Ποια είναι η γνώμη σας;
Είναι ριψοκίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις σε αυτήν τη φάση. Με περισσότερα από 120 εκατομμύρια νέες μολύνσεις παγκοσμίως την ημέρα η πιθανότητα να προκύψει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού είναι υπαρκτή.
Και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό το νέο στέλεχος θα έχει τη μεταδοτικότητα της Όμικρον ή τη νοσογονικότητα της Δέλτα.
Ευχή όλων μας είναι να γίνει το συντομότερο ο κορονοϊός ενδημικός,αλλά αυτήν την ώρα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και να παίρνουμε μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας με τη χρήση της μάσκας και με τους εμβολιασμούς.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: dailypharmanews.gr