Ν. Ανδρουλάκης: Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στηρίζει την οικονομία και να δημιουργεί νέα παραγωγική βάση
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, και στελέχη της Τράπεζας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεδομένου, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση, ότι «είναι πολύ σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε να είναι τέτοια, ώστε να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει μια νέα, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, να στηρίξει τα νοικοκυριά, διότι ζούμε μια εποχή πολύ μεγάλης ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας».
Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν και οι βουλευτές κ. Μιχάλης Κατρίνης και κ. Κώστας Σκανδαλίδης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα και τους υποδιοικητές, στο κτήριο της ΤτΕ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπίες αφορούν τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, το τραπεζικό σύστημα και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η δημοσιονομική επέκταση στη διετία 2020-2021 ήταν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, αλλά η αποτελεσματικότητα των μέτρων ήταν χαμηλή.
Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο να καταστεί πιο εξωστρεφές και να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και αξιοκρατική διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε επίσης τα ζητήματα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Μετά την συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάναμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι η χώρα μας και η Ευρώπη ζει μια ακολουθία κρίσεων. Είναι πολύ σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε να είναι τέτοια, ώστε να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει μια νέα, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, να στηρίξει τα νοικοκυριά, διότι ζούμε μια εποχή πολύ μεγάλης ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.
Και βέβαια το μεγάλο ζήτημα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο, που δεν θα το έχουμε πάντοτε στα χέρια μας, ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχει όραμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και καλό θα είναι να ακολουθήσουμε και παραδείγματα άλλων χωρών, που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα και για κοινωνικούς λόγους, όπως είναι η Πορτογαλία. Που βλέποντας την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων δημιουργεί κοινωνική στέγη για χιλιάδες νέα ζευγάρια στη χώρα τους. Να τα κάνουμε κι εμείς αυτά εδώ, τα έχουν ανάγκη τα ελληνόπουλα για να κάνουν νέες οικογένειες, να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Καθώς και επενδύσεις εξωστρέφειας που αυξάνουν τις εξαγωγές και επενδύσεις που δημιουργούν ένα ισχυρό ενεργειακό δίκτυο ισχυρής διασυνδεσιμότητας, ώστε τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να μην είναι επιχειρήσεις και επενδύσεις για λίγους, αλλά να διαχυθούν ως τεχνολογίες και ως οικονομικά κίνητρα σε ευρύτερα οικονομικά στρώματα του ελληνικού λαού.
Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορεί να είναι κυβερνητικές επιλογές με το βλέμμα στους εκλογικούς κύκλους, αλλά πρέπει να είναι επιλογές που θα αφορούν μακροπρόθεσμα μια ισχυρή ελληνική οικονομία εντός της ΕΕ, που αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις με έναν δυναμικό τρόπο».