Μια Ελληνίδα κατακτά την Ανταρκτική και συζητά για το κλίμα
-Μια συζήτηση, με ελληνικό χρώμα, για το κλίμα στην καρδιά της Ανταρκτικής
-Η Βανέσα Αρχοντίδου κατακτά και την έβδομη υψηλότερη κορυφή των ηπείρων του κόσμου και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για το περιβάλλον
Η Ελληνίδα αλπινίστρια Βανέσα Αρχοντίδου, μετά από μία περιπετειώδη διαδρομή, κατάφερε να κατακτήσει και την έβδομη κορυφή του κόσμου και να ολοκληρώσει τα 7 Summits (την ανάβαση στις 7 υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου). Με την ανάβαση στο όρος Βίνσεν στην Ανταρκτική, πραγματοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει στις αρχές Δεκέμβρη ότι θα μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, έχει δει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, και έχει διακρίνει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση πριν να είναι αργά.
Μάλιστα, χρησιμοποιώντας το εργαλείο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, τα Peer Parliaments, διοργάνωσε μια συζήτηση στην καρδιά της Ανταρκτικής με συμμετέχοντες ορειβάτες από την Ελβετία, την Πολωνία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα. Όλοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι θα πρέπει πάντα να προτιμώνται εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο όταν είναι δυνατόν, καθώς παρέχουν και οφέλη για την υγεία, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, εκτός από τα περιβαλλοντικά. Σχετικά με τις λύσεις που θα μπορούσε να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, τόνισαν την επιλογή της τηλεργασίας που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και στην οποία οι εταιρείες και οι εργοδότες θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν.
Η Βανέσα δήλωσε: «Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, η οργάνωση ενός Peer Parliament στην Ανταρκτική είχε για μένα έντονο συμβολισμό. Η Ανταρκτική ρυθμίζει το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη και επηρεάζει σημαντικά τους ωκεανούς. Η παρουσία μου εκεί, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αυτό το δυσπρόσιτο, εχθρικό και φαινομενικά άτρωτο περιβάλλον είναι ταυτόχρονα εύθραυστο και ευάλωτο στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτό το μέρος, είχε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, κάθισαν να σκεφτούν και να συζητήσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συνήθειες που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας.»
Τι είναι τα Peer Parliaments και πώς μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να κάνει τις δικές του προτάσεις
Τα Peer Parliaments είναι ένα «μέσο» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μοιραστούν τις απόψεις και τις ιδέες τους απευθείας με τους υπεύθυνους χάραξης Ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, στη λήψη καινοτόμων και δίκαιων αποφάσεων και, τελικά, στην ανάπτυξη λύσεων από κοινού.
Ο κάθε πολίτης μπορεί να συγκεντρώσει 5-10 άτομα, να συζητήσουν για το θέμα που τους απασχολεί, να ψηφίσουν τις καλύτερες προτάσεις και να τις καταθέσουν στην αντίστοιχη πλατφόρμα. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν όλες μαζί και θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής. Τρία είναι τα κύρια θέματα συζήτησης: η βιώσιμη μετακίνηση, η καθαρή και δίκαιη ενέργεια, οι διατροφικές συνήθειες και η βιώσιμη κατανάλωση.
Περισσότερες οδηγίες για τη διαδικασία μπορούν να βρεθούν εδώ.