Ξήλωσαν το κύκλωμα με τις επενδύσεις – «μαϊμού»: Η δράση στην Ελλάδα

Ξήλωσαν το κύκλωμα με τις επενδύσεις – «μαϊμού»: Η δράση στην Ελλάδα

Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές στη Βουλγαρία, με τη συνδρομή της Europol και της Eurojust, εξάρθρωσαν δίκτυο απάτης σε διαδικτυακές επενδύσεις, το οποίο συνδεόταν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε συνολικά 24 σημεία, ενώ οι αστυνομικοί ανέκριναν 66 μάρτυρες στη Σόφια και στο Μπουργκάς. Επιπλέον, κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, οικονομικά στοιχεία και ηχογραφήσεις.

Ειδικότερα, στις 26 Ιανουαρίου, η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για την εξαπάτηση Ελλήνων και Γερμανών επενδυτών, από τους οποίους απέσπασε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Σημειώνεται ότι η Europol επιστράτευσε δύο ειδικούς στη Βουλγαρία για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών για την επιχειρησιακή ανάλυση σε πραγματικό χρόνο καθώς και για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από εμπειρογνώμονες. Οι εθνικές αρχές ανέπτυξαν περίπου εκατό αξιωματικούς και εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης.

Η απάτη αποκαλύφθηκε αφότου κατατέθηκαν παράπονα από Γερμανούς και Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι είχαν χάσει όλες τις καταθέσεις τους, τις οποίες είχαν επενδύσει στη διαδικτυακή αυτή απάτη. Η εγκληματική οργάνωση είχε δημιουργήσει ιστοσελίδες και τηλεφωνικά κέντρα που φάνταζαν νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν παράνομα.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες διεξάγονταν μέσω δύο τηλεφωνικών κέντρων. Εμφανιζόμενοι ως οικονομικοί σύμβουλοι, οι τηλεφωνητές, οι οποίοι μιλούσαν γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά έρχονταν σε επαφή με δυνάμει επενδυτές, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη. Ως αποτέλεσμα, αρκετές εκατοντάδες θύματα προέβησαν σε σημαντικές επενδύσεις, χάνοντας όλα τους τα χρήματα.

Το 2019, οι βουλγαρικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες και η Eurojust προέβη στη σύσταση μιας κοινής ομάδας έρευνας με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Europol.

Μετά από πέντε συντονιστικές συναντήσεις με τη Europol και τη Eurojust, τα μέλη της εν λόγω ομάδας κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία, μέσω των οποίων γίνονταν οι απάτες. Η βουλγαρική αστυνομία, με τη βοήθεια των σερβικών αρχών εξάρθρωσε και τα δύο αυτά κέντρα κατά την ημέρα δράσης.

Πηγή: kathimerini.gr
Φωτο: Europol


Σχολιάστε εδώ