Βατερλώ Μητσοτάκη: Ανοχύρωτη η χώρα

Βατερλώ Μητσοτάκη: Ανοχύρωτη η χώρα

-Άφαντη η κυβέρνηση, έτρεχε κατόπιν εορτής
-Έμειναν μόνοι τους οι πολίτες να παλέψουν με τον άγριο χιονιά
-Κανένα σχέδιο δεν είχαν για την απελευθέρωση της Αττικής Οδού
-Έγινε ρεζίλι η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Σε ένα άνευ προηγουμένου Βατερλώ εξελίχθηκε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αντιμετώπιση της τελευταίας κακοκαιρίας, εγγράφοντας έτσι στο ενεργητικό της μία ακόμη παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση κρίσιμων για τον ελληνικό λαό ζητημάτων.

Με συνέπεια χιλιάδες πολίτες σε διάφορα σημεία της επικράτειας να υποβληθούν σε μια ανείπωτη, όσο και παρατεταμένη ταλαιπωρία. Άλλοι εγκλωβίστηκαν για ώρες σε κεντρικούς δρόμους, ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Άλλοι, ακόμη περισσότεροι, έμειναν για 24ωρα χωρίς ρεύμα, δίχως πρόσβαση σε φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων κ.λπ. Οι αρμόδιοι υπουργοί απόντες, εμφανίσθηκαν ένα ή και δύο 24ωρα μετά και ακόμη πιο μετά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενώ το σωστό θα ήταν από τις πρώτες στιγμές της κακοκαιρίας να βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και συντονισμού των ενεργειών, προτίμησαν την ασφάλεια και ζεστασιά των γραφείων ή και των σπιτιών τους, την ώρα που χιλιάδες πολίτες πάγωναν, είτε αποκλεισμένοι στους δρόμους είτε μένοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με καθυστέρηση τριών ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης και από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ψέλλισε μια δειλή συγγνώμη και μίλησε για αστοχίες και ανεπάρκειες. Χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει μέτρα για όλους όσοι είτε υπέπεσαν στις αστοχίες είτε αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Έδειξε τους άλλους, χωρίς ο ίδιος να αναλάβει την παραμικρή πολιτική έστω ευθύνη.

Οι εξαγγελίες για αποζημίωση των… ταλαιπωρημένων με μερικές εκατοντάδες ευρώ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
Τη στιγμή που έκανε τον γύρο του κόσμου η εικόνα μιας Ελλάδας αποδιοργανωμένης και σε πλήρη παράλυση. Φυσικά δεν υπήρξε καμία παραίτηση (υπουργού, υφυπουργού, δημάρχου κ.ά.). Ουδείς ένιωσε να θίγεται, να νιώθει υπεύθυνος για τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν οι πολίτες. Ούτε ένας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες, εξαγγέλθηκαν έρευνες και ειδικές επιτροπές για να βγάλουν πόρισμα και άλλα εξίσου γλαφυρά και ανώφελα.

Στην περίπτωση της κακοκαιρίας η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε α­πλά κατώτερη των περιστάσεων αλ­λά και παντελώς ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Όπως ακριβώς είχε συμβεί με τις πυρκαγιές παλιότερα, την πανδημία στη συνέχεια και πιο πρόσφατα με την ακρίβεια. Το περιβόητο «επιτελικό κράτος», για το οποίο συνήθιζε να επαίρεται ο πρωθυπουργός, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Το ίδιο και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όπως επίσης κι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τη σφοδρότητα που θα είχε το κύμα κακοκαιρίας (με πολύ χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες), δεν είχε γίνει καμία σχετική προετοιμασία. Και αν είχε γίνει, αποδείχθηκε ανεπαρκής για να αναχαιτίσει τα καιρικά φαινόμενα και να αποτρέψει την ταλαιπωρία των πολιτών. Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού και συνεννόησης επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση και μεγέθυνε τα προβλήματα. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτυχίας η Αττική Οδός, όπου δεν ελήφθησαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα με αποτέλεσμα εκατοντάδες οχήματα και οι επιβάτες τους να ε­γκλωβιστούν στα χιόνια για δύο ή και περισσότερα 24ωρα.

Και όλα αυτά μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος. Κράτος και ιδιώτες έδωσαν ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού, προχειρότητας και, εν κατακλείδι, ανικανότητας. Την ώρα της μάχης αποδείχθηκαν τραγικά λίγοι και την επομένη επιδόθηκαν σε ένα απεχθές γαϊτανάκι ανταλλαγής των ευθυνών. Υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, επικεφαλής της Αττικής Οδού προσπάθησαν με έωλα επιχειρήματα και αστείες δικαιολογίες να αποποιηθούν τη δική τους ευθύνη ο καθένας.

Γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους πολίτες της χώρας, περισσότερο δε εκείνους που είχαν υποστεί τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας των… αρμοδίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες έμειναν να προσπαθούν από μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα με την κακοκαιρία, καθώς ο κρατικός μηχανισμός είχε… κολλήσει στα χιόνια.

Εκτός από την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συγκέντρωσαν και τα πυρά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά, έκαναν λόγο για πλήρη αποτυχία. Στον απόηχο όλων αυτών των καταστάσεων, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε (εκ νέου) τον Κυρ. Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από μια καταστροφική κυβέρνηση.

Ακόμη και αν η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγαίνουν βαριά τραυματισμένοι από τα τελευταία γεγονότα. Το άστρο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει πάψει απλά να λάμπει, αλλά σταδιακά αργοσβήνει. Και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα πληρώσει βαρύ τίμημα στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ